Festival portugisca u Boćarskom domu

Ne tako davno, negdje sam natrčao na nekakav panegirik tekst o portugiscu i tradiciji portugisca i kako se istog misli uzdignuti na nivo beaujolois-a. Te kako se planira zagreb uzdignuti s gastro enološke strane u jednu zanimljivu turističku destinaciju, gdje bi horde povampirenih turista dolazile na naš portugizac, pečeno kestenje, i race pečene u krušnoj peći. Naravno čovjek uči dok je živ i brzo se shvati da je to bio samo uradak na tragu uradtka Ante Tomića, kojeg je negdje neko u nekom gradskom uredu s prekrasnim pogledom na zvonike katedrale i sljeme napisao u trenucima poetske produhovljenosti između jutarnje kavice i odlaska na plac po grincajg za juhicu.

Naime kaj, festival portugisca, naime, jubilarni 15.

Da. Festival. Portugisca. Hmmmm, pa gdje je taj portugizac??!! Portugizac smo vidjeli i to na čak 3 (tri) štanda. Na festivalu portugisca. Već na ulasku u šator koji je povelik kao i svake godine što je u stvari dobro jer čovjek računa da pod takav šator stane jako puno štandova proizvođača VINA vidimo da nešto ne štima. Mislim, nije da su izložene loše stvari jer jako volimo i kulene i kobase i rakijice i slatke stvari ali problem je u tome što nema portugisca. Na festivalu portugisca.

To je kao da u Mimari postave štandove sa rezervnim dijelovima za automobile. Dobro, možda bi koji kvaziumjetnik kakvih imamo dovoljno u našoj prijestolnici rekao da je to umjetnost ali nećemo sad o tome. Sad ćemo o tome da ova naša zemlja koja posljednjih 5-6 godina proizvodi dobra vina i ima što ponuditi u svijetu vina, vinara i vinogradarstva. Francuzi imaju Beaujolais koji je toliko poznat u svijetu i kod nas dok se mi na ovakav način trudimo promovirati što? Kobase, čvarke, švarglu..?? Ok, ponavljam, svaka čast tim mesnim prerađevinama ali nisam došao na festival portugisca gledati i degustirati domaće specijalitete već isprobati pokoji PORTUGIZAC i eventualno kupiti neki flašicu pa uživati i kod kuće. Nažalost, izlet je trajao možda 20ak minuta i moram priznati da ne znam na koji način će me sljedeće godine nešto odvući do Boćarskog doma. Jednostavnije mi je skoknuti do Vrutka jer sam siguran da u njihovom vinskom podrumu ima vina.

Osim mesnih prerađevina, na festivalu PORTUGISCA bilo je dosta štandova sa kupinovim vinom i derivatima ali vidjeli smo sve što smo već prije vidjeli na glavnom zagrebačkom trgu prije mjesec dana, prije 2 mjeseca  ili već prije nekog vremena. Strašno, uvijek ista postava što do neke mjere može biti zanimljivo ali ovdje smo došli prvenstveno zbog portugisca kojeg na kraju nije bilo. Hvala organizatorima što su nam pokazali gdje da ne odemo iduće godine.

Nažalost, ovi sajmovi nemaju više nikakve veze sa promoviranjem nečega već se izlagači svode samo na trgovce koji pokušavaju zaraditi na sajmu barem toliko da pokriju troškove dolaska, boravka i štanda. Gospodo draga, to nije poanta takvih sajmova. U krajnjoj liniji, da sam htio kupiti kobase, kupio bi ih negdje drugdje.

3 thoughts on “Festival portugisca u Boćarskom domu

 1. kad već pišeš članak i praviš se pametan provjeri sve informacije…to je osnova novinarstva…
  naime, to je bio sajam zdrave/domace hrane i festival portugisca, zbog toga su se gospoda sa Plešivice (vinari) naljutili jer ih se kao kao miješa sa ostalima pa su odlučili ne doći…
  zbog toga je festival propao (otkazalo je skoro 30-ak izlagača 48 sati prije početka)…
  eto, to su prave informacije, a ne ova trabunjanja gore…

  1. pa ne bih se složio s tobom budući da na samom festivalu nije bilo nikakvih obavijesti o tome da su vinari odustali u zadnji čas (zašto se netko naljutio ili nije niti me se tiče niti me zanima). mi ovdje ne nastupamo kao novinari jer to nismo već kao entuzijasti kao što je navedeno i u impressumu.
   dakle, stvar je jednostavna, došli smo na festival portugisca kojeg nije bilo. trebalo je barem postaviti natpise ili podijeliti letke na kojima bi stajalo zašto je to tako. čim smo došli zapitali smo se zašto nema vinara a nije bilo nikoga tko bi nam na to mogao odgovoriti. dapače, na nekim štandovima smo to i iskomentirali ali odgovora nije bilo.
   činjenica je da smo sve te štandove sa klopom na boćarskom vidjeli i na ostalim sajmovima, a došli smo kao gosti isprobati i kupiti pokoju bocu vina. sori, to su činjenice a trabunjanje prepuštam tebi. najveći problem kod ovakvih manifestacija i uslužnih djelatnosti je kada onaj tko organizira nešto ili prodaje nešto ne razmišlja kao gost/kupac.
   btw, ako se već javljaš sa strane organizatora onda bi bilo pristojno da sastaviš i neki iole pristojan tekst ili izjavu.

 2. Nemam veze sa organizatorom, vjeruj mi…
  Čisti entuzijazam i ljubav prema hrani i vinu me vodi, pa tako i Portugiscu…
  Malo mi je čudno da si bio tamo, a da nisi saznao razlog “propasti” festivala, kao i da nitko nije ništa komentirao. Ja sam bio sva tri dana tamo (privatno kao posjetitelj, ne kao organizator, iako priznajem stvarno zvuči nevjerojatno…) i samo se o tome pričalo, bilo je brdo ljutitih posjetitelja koji su zbog toga bili poprilično iznervirani.
  No, kako je tako je…
  Sad će opet izgledati kao reklama, ali ovaj vikend na istom mjesti ovi “uvrijeđeni” imaju svoje Dane Portugisca, pa eto, navrati…ja znam da hoću…ne kao organizator…

Odgovori