Bolonjez na brzinu, jednostavan recept

Jedno od najomiljenijih jela općenito je umak bolonjez koji gotovo svatko može vrlo brzo i jeftino spraviti u svakom trenutku.Naravno, ne govorimo sada o pravom bolonjezu koji ipak zahtijeva nešto kulinarskog umijeća ali i vremena već o situaciji kad morate relativno brzo napraviti nešto fino što manje-više svi vole. Što nam je potrebno od namirnica? 300-500 grama miješanog mljevenog mesa, rajčica u tetrapaku, malo začina i to je u stvari to… naravno, i paket tjestenine ne bi bio naodmet.
Dakle, kako sam to danas spremio na brzinu i učinio 50% djece zadovoljno jer jedno dijete ne voli umake…
Prepržimo glavicu luka na ulju i posolimo luk. Dodamo mljeveno meso i stavimo da malo krčka uz podljevanje sa pola deci vode. Ne više vode da umak ne bi ispao rijedak jer voda nekim čudom neće ispariti tek tako. Nakon 20ak minuta krčkanja dodao sam crnog i bijelog papra u zrnu te malo čilija u prahu. Nemojte pretjerivati s čilijem, naročito ako imate nekog u obitelji tko ne voli ljuto. Ako volite ljuto, uviek si možete naknadno samo za sebe u posebnoj posudi već napravljeni umak dodatno začiniti.
Nakon 10ak minuta krčkanja dodao sam 2 režnja češnjaka, malo soli u zrnu i papra u prahu, dodao rajčicu iz tetrapaka i pustio da još 15ak minuta odstoji na laganoj vatri. Umjesto tetrapaka možete i sami očistiti rajčicu ali čemu… Ako baš želimo napraviti pravi bolonjez to ćemo ionako raditi na drugi način i uz utrošak puno više vremena.
Osim gore navedenog možete staviti masline narezane na kolutiće, 2-3 lovorova lista ili kapare. Pazite kod jačih začina i dodataka kao što su kapare jer nekim ljudima smeta njihov intenzivan okus. Paralelno sa umakom kuhala se i tjestenina, ostavio sam da bude malo tvrđa, „al dente“. Tjesteninu u tanjure, prelijte umakom, naribajte sira i uživajte… jednostavno i jeftino… Čak je i fino ispalo. Radovan iz Masterchefa bi vjerojatno rekao da je ovo jako jako fino…
Sastojci:
500 dag miješanog mljevenog mesa
Rajčica u tetrapaku
Paket tjestenine
Ulje, začini
Sir za ribanje

Dobar tek !!!

Odgovori