Pečene mazalice

Mazalice, recept za odlično predjelo sa roštilja

Mazalice, mazalice, mazalice…. Odeš negdje u neku od pečenjara i probaš. Prije toga se ponadaš da će biti napravljene onako kako treba jer je poanta svega da mazalice budu ljute; ne preljute ali ipak se ta ljutina mora osjetiti. Neki pretjeruju s papričicom, neki je uopće ne stavljaju a kod nekih nema pravila – jednom je čitava stvar gotovo nejestiva dok je drugi put napravljena onako kako treba. To valjda ovisi i o tome koliko se kuharu ruke tresu dok stavlja drobljenu papričicu u smjesu ili koliko je mirogojčeka popio.

 Namazane mazalice

No dobro, dosta trkeljanja, prijeđimo na stvar. Što su u stvari mazalice? Kriške lepinje debljine od oko 1 cm na koje je namazano mljeveno meso pripremljeno za roštilj uz neizbježni dodatak drobljenih (ne mljevenih) ljutih papričica. Držeći se najpopularnijeg recepta u 0.5 kg mljevenog mesa ide nešto manje od 1 čajne žličice drobljene paprike uz malo soli, mineralne vode i onoga što inače stavljate u smjesu za ćevape ili pljeskavice. Količinu papričice dozirajte sami jer ne vole svi ljudi jela iste ljutine. Smjesu je dobro ostaviti u hladnjaku preko noći ali nije obavezno jer su mazalice jednostavno jelo koje možete napraviti na brzinu ako vam netko dolazi u goste ili ako su vam počele curiti sline od same pomisli na njih pa ih baš sad morate pojesti. Vrijeme spravljanja je oko 30-45 minuta, u zavisnosti od količine koju pripremate.
Dakle, gotovu smjesu namažite nožem na kriške lepinje – obavezno uzmite u obzir činjenicu da se to zločesto meso skuplja prilikom pečenja pa ih namažite pošteno, od ruba do ruba. Kriške lepinje mogu biti i malo tanje ali opet ne pretanke da od mazalica ne napravite brusketiće. Pečete prvo mesnu stranu a nakon toga okrenete na drugu stranu. Vrijeme pečenja procijenite sami budući da nije poželjno da meso ostane sirovo a nije zgodno da se pretvori u ugljen. Ako volite ljuto nakon pečenja pospite mazalice drobljenom papričicom (onom istom koju ste ubacili u smjesu) što može biti i zgodna dekoracija. Nakon toga? A nakon toga navalite…

Pečene mazalice

Uobičajena porcija na mjestima gdje ih možete sastoji se od 4 komada a cijena im varira 15-25 kn. S obzirom na čitavu poplavu “leskovačkih” roštilja kojih ima valjda više nego u Leskovcu, mazalice su postale redovni dio ponude svih pečenjara i ima ih u svim kvartovima. Ipak, kod kuće sa 0.5 kg mesa možete napraviti podosta mazalica a da vam ostane materijala za pokoju pljeskavicu ili porciju ćevapa tako da se cijela priča zaista isplati. Vrećica drobljene čili papričice na tržnici košta 5 kuna i potrajat će vam neko vrijeme.

Odgovori