Punjeni šampinjoni, jednostavan i jeftin recept

Šampinjone možete puniti na jako puno načina ali ovdje ćemo opisati jedan najjednostavniji i najbrži. Što nam je potrebno? 6 velikih šampinjona koje možete nabaviti ili na tržnici ili u nekoj od trgovina budući da neki proizvođači šampinjona pakiraju klobuke velikih šampinjona baš za punjenje. Mi smo na tržnici odabrali 10ak velikih šampinjona što je sasvim dovoljno za 3-4 osobe. Otrgnite stabljike i u klobuke stavite na kockice narezane (ili naribane) sir i šunku. Po vlastitom nahođenju dodajte začine i malo maslinovog ulja. Ako volite ljuto dodajte i malo drobljene (tucane) papričice ali nemojte pretjerivati jer se zna dogoditi da se čovjeku malo omakne, a gljiva na kraju postane nejestiva. Na kraju stavite na vrh kriške sira tako da zaokružite cjelinu i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva.
Ako želite, smjesu možete napraviti  i tako da u maslinovo ulje dodate ribanog sira i šunke i sve izmiješate sa začinima (origano, sol, papar, čili…). Neki u smjesu dodaju i stabljike ali što se tiče punjenja sve je na vama. U smjesu stavite štogod inače volite.
Šampinjoni mogu ići kao predjelo, kao glavno jelo uz neku salatu ili kao nešto što želite napraviti na brzinu jer vam dolaze gosti. Za 10ak punjenih šampinjona dovoljno je odvojiti nekih 30ak kuna što i nije neki preveliki novac za ljubitelje istih. Umjesto šunke možete dodati pršut koji svakako narežite na sitne kockice i u to slučaju ne morate stavljati sol jer je pršut dovoljno slan. Šampinjoni su poprilično zasitni a uz njih fino ide neki bijelo vino. Mi smo uzeli polusuhi sivi pinot koji je sasvim dobro “legao” uz šampinjone.

Sastojci:

10ak velikih šampinjona

30dag šunke

30 dag sira

sol, papar, maslinovo ulje

Odgovori