Bakalar na crveno

bakalar na crveno

Bakalar obično povezujemo sa slikom velike sušene ribe koja košta do 250kn/kg i kupuje se prije Božića da bi se u njemu uživalo na Badnjak. To podrazumijeva i nekoliko dana držanja suhog bakalara u vodi da omekša pa se tek onda obrađuje i spravlja za večeru.

Stvar ne mora biti tako skupa i dugotrajna jer uvijek možemo kupiti smrznuti bakalar kojemu je cijena nekih 40ak kn/kg što je, priznat ćete, ipak velika razlika u odnosu na sušeni. Može se pripremiti na bijelo ili na crveno a moram priznati da mi je verzija na crveno sve draža i draža jer je izuzetni ukusna i sočna.
Pripremili smo ga tako da u posudu za kuhanje stavimo red krumpira pa onda red bakalara i tako do vrha posude, Potrebno je napomenuti da se na svaki red bakalara stavljaju začini – češnjak, peršin, sol i papar. Na dno posude potrebni je staviti maslinovo ulje a kada se napravi nekoliko redova sve je potrebno zaliti vinom i umakom od rajčice.

Vrijeme kuhanja je otprilike sat vremena ali to zavisi od količine bakalara i krumpira u posudi za kuhanje. Rezultat svega je jedno jako ukusno i sočno jelo koje ide jako dobro, naročito ako se poprati nekom dobrom buteljom.

Odgovori