Pečena paprika u kućnoj radinosti

Sada je vrijeme kada se priprema zimnica i kada se koriste posljednje količine relativno jeftinog povrća koje možemo pronaći na tržnicama. Jedna od delicija koja dobro ide uz većinu jela su i pečene paprike. Pa eto, kao i svake godine odlučili smo kupiti nekih 15ak kg paprika i napraviti desetak paketa pečenih paprika za zimu.

Već sada ima i na tržnici crvenih paprika (crvene roge) po dosta dobrim cijenama koje variraju od 4-6 kn a ako baš želite proći još jeftinije zaputite se do zelene tržnice iako ispod 3 kn teško da ćete proći osim u nekoj ludoj kombinaciji i puno puno većoj količini od ove koja prosječnom kućanstvu treba.

Paprike je prvo potrebno obrisati krpom i onda pregledati te baciti one koje su počele propadati. Crvena roga obično je mesnata i sočna a čišćenje se svodi uglavnom na brisanje, eventualno možete odrezati peteljku ali i ne morate. Nakon čišćenja poslažite paprike na papir za pečenje u posudi za pečenje iliti tepsiji i na najjačoj temperaturi pecite u pećnici 20ak minuta. Vrijeme pečenja ovisi i o veličini paprika tako da ih je potrebno kontrolirati i paziti da ne zagore. Cijeli postupak možete izvesti i na roštilju, pri ćemu paprike još dobivaju notu dima, a i samim time drugačiji okus.

Pečena paprika na roštilju

Kada ispečete sve paprike, potrebno ih je ohladiti, po mogućnosti u nekom cijedilu da otpuste visak tekucine. Možete ih oguliti ali i ne morate te ih staviti u vrećice za duboko smrzavanje. U vrećice stavite onoliko paprika koliko procijenite da ih inače pojedete po obroku. Ako želite odmah probati kako ste ih ispekli pripremate ih tako da ih obavezno ogulite i posložite red paprika na koji dodate sol, papar i češnjak pa onda sljedeći red i na kraju dodate ulje. Vrlo jednostavno i jeftino i istovremeno jako jako ukusno.

Potrebni sastojci:
– paprika, najbolje crvena roga
– češnjak
– sol, papar
– ulje

Odgovori