Sušene rajčice iz vlastite pećnice

Prerezane rajčice
Prerezane rajčice

Jedan od finijih priloga su i sušene rajčice koje se kod nas mogu kupiti u staklenkama sa različitim vrstama začina. Uobičajeno se suše na plantažama ili seoskim gospodarstvima tako da se prerežu napola, začine i ostave na suncu dok se dovoljno ne osuše. Ako želite istu stvar napraviti kod kuće imate na raspolaganju 2 mogućnosti – ili ćete ih sušiti na suncu na balkonu (ako imate sunca na toj strani kuće/stana) ili ćete ih osušiti u pećnici (malo skuplja verzija ali efikasna i neovisna o godišnjem dobu).

Odlučio sam se za verziju sa pećnicom i u tu svrhu kupio na placu 2 kg domaćih rajčica. Domaće su, onako fino ispucane i nepravilna oblika, kada ih razrežete vidite da su jako mesnate i sočne. Neki recepti kažu da je dobro očistiti ih od koštica ali moram priznati da mi to baš nije imalo smisla a i ove rajčice su imale više mesa od koštica pa sam smatrao da to nije potrebno.

Začinska smjesa
Začinska smjesa

Rajčice treba prerezati napola i postaviti ih u tepsiju na masni papir koji se inače koristi za pečenje. Rajčice treba začiniti solju (koristio sam krupnu sol), paprom u zrnu (crni, bijeli, zeleni,…), bosiljkom, origanom, timijanom ili nekim drugim začinom koji vam odgovara okusom. Uz začine nasjeckajte malo češnjaka i sve pomiješajte u zdjelici sa uljem. Možete staviti maslinovo ulje ali i obično – maslinovo možete dodati kada budete isprobavali rajčice.
Nakon što rajčice budu dobro osušene (to traje poprilično dugo, zavisi od rajčica) treba ih staviti u staklene posude sa maslinovim ili običnim uljem te začiniti po vlastitom nahođenju. Kapare izvrsno idu kao dodatak u staklenku a niti fileti inčuna ili slanih srdelica neće naškoditi. U svakom slučaju, dobro je napuniti nekoliko staklenki sa različitim mješavinama začina tako da sami vidite koji vam najviše odgovara.

Začinjene rajčice spremne za pečenje
Začinjene rajčice spremne za pečenje

Napomena: nakon što smo uspjeli posušiti rajčice čini mi se da bi ih ipak trebalo rasjeći na više komada a ne na polovice je bi vam se moglo dogoditi da vam pećnica radi jako jako dugo, možda i čitavu noć. Idući put ćemo narezati rajčice na ploške pa vidjeti koliko im treba da se posuše. Za sada neka se pacaju u staklenki u ulju sa začinima.

Rajčice su pri kraju s pečenjem...
Rajčice su pri kraju s pečenjem...

Namirnice koje smo koristili:
– domaće rajčice
– češnjak
– krupna morska sol
– papar u zrnu
– bosiljak
– origano
– ulje

Odgovori