Začinjena piletina

Pečena piletina s dodatkom maslaca

Pečena piletina s maslcem
Pečena piletina s maslcem

Pečenu piletinu valjda svi volimo. Još ako je ispečemo na ulju s malo više maslaca… njami…. Može i samo na ulju ali kada se doda maslac onda je sve to puno finije. Osim toga, piletina je još uvijek i najjeftinije meso na tržištu s izuzetkom bijelog mesa.Što je potrebno za prosječan lagani ručak za četvero ljudi? Odlučili smo se uzeti 4 batka sa zabatkom koje smo odvojili, malo mrkve i luka dok smo za prilog odlučili napraviti pire krumpir. Osim toga potreban nam je oštar nož kojim ćemo to sve razrezati i obavezno zarezati sa svake strane da se lakše ispeče jer kod piletine treba paziti da kod kosti ne ostane sirova. To se najčešće događa ako piletinu (naravno, one dijelove s kositima) stavimo na prejaku vatru pa se izvana zapeče dok je iznutra lagano krvava. Što ne bi bilo loše kad je biftek u pitanju ali nikako ne valja kod piletine.

 

Maslac u tavi
Maslac se topi u tavi

Nije zgorega niti premazati meso smjesom ulja, krupne soli i začina za pečenje. Nakon premazivanja smjesom piletinu ostavite da odleži 15ak minuta, nije potrebno dulje. Naravno, uz piletinu uvijek dobro ide i ružmarin, naročito ako imate svog vlastitog iz teglice.

Začinjena piletina
Začinjena piletina

Prvo što primijetimo kod pečenja je da zbog maslaca nema špricanja masnoća iz tave. Ostavite meso na jednoj strani 15 ak minuta na srednje jakoj vatri, 20ak minuta na drugoj i sve bi trebalo biti pečeno, naravno u zavisnosti od veličine komada mesa u tavi. Ovdje smo koristili komade mesa neke prosječne veličine, ništa premalo i ništa preveliko.
Nakon što je sve bilo pečeno, krenuli smo sa klopanjem i moram priznati da je bilo jako jako fino (rekao bi jedan simpatični striček i Masterchefa). Meso je bilo mekano i gotovo da se samo odvajalo od kostiju ali se nije raspadalo. Ukusno, mekano i fino. I relativno brzo pripremljeno bez prevelikog prljanja suđa u kuhinji. Uz ovo jelo pili smo franovku koja je lagana i pitka i ide dobro uz manje više svu hranu.

Što smo koristili:
Pileći batak i zabatak x 4
Začini – krupna sol, ružmarin, začin za pečenje, maslinovo ulje
Krumpir

Cijena svega zajedno je negdje oko 50 kuna, bez vina.

Odgovori