Kako prepoznati pokvareno vino?

Ponekad ne možemo loše vino prepoznati samo po okusu već i po nekim drugim pokazateljima. Miris vina, okus vina, boja vina,…Što se izgleda tiče, vino ne smije biti mutno – talog u vinu ne znači da je vino loše ali zamućenost uglavnom znači da to vino nije dobro. Boja vina koja su predugo bila izložena kisiku crvenkasto smeđa je kod crvenih, a žuto smeđa kod bijelih vina. Pažnju treba obratiti i na čep jer oštećen ili vinom previše natopljen čep može biti poguban za vina.
Ponekad se u vinima nalazi kamenac kojiizgleda kao niz svijetlih kristala („vinski dijamanti“) ali kamenac je samo znak da je vino bilo izloženo niskoj temperaturi a nikako znak da nešto s njim ne valja. Kada točite vina sa krsitalima, jednostavno stavite bocu u okomit položaj i prilikom pretakanja u dekanter pazite da vam ne pobjegne van boce, baš kao i svaki drugi uobičajeni talog.
Miris koji podsjeća na zemlju, plijesan ili gljive svakako neij dobar znak kod vina, naročito ako se izlaganjem zraku pojačava. Miris po octu ili šeriju… tu nema puno rasprave, to svakako nije dobro osim možda za salatu ako se radi o mirisu octa. Miris pokvarenih jaja, nećete vjerovati, ne znači da vino nije pitko i može se neutralizirati jednostavnim ubacivanjem bakrenog novčića u vino. Zgodno…
Vina koja mirišu kao ocat ili šeri također imaju takav okus i nisu baš za konzumaciju osim ako nemate mazihističkih sklonosti i ako vas zadovoljavaju stare zalihe tuduma iz 1968 pakirane u plastične boce od 1.5 litre namijenjene i kemijskom ratovanju. Oksidacija. Čista.
Statistika. Kakve veze ima statistika? Pa kaže da jedna od 30 boca može biti pokvarena a kod starijih godišta čak i jedna od 10. Zaključak? Kada konzumirate vina, naročito ako ih masno plaćate po restoranima, gurnite nos u čašu i otpijte malo. Ne toči vam pravi konobar malo vina u čašu nakon što otvori bocu PRED VAMA bez nekog pravog razloga, zato što je to vidio u filmovima. A neeee, to je zato da provjerite ispravnost vina.

Odgovori