Kako sačuvati otvoreno vino

Često se događa da otvorimo neku bocu vina i iz nekog čudnog razloga ju ne ispijemo do kraja. Što ako nam se ne pije više ili smo navikli na čašicu vina poslije ručka i to je to? Naravno da nećemo izliti vino u sudoper iako neki i to rade.
Postoji nekoliko načina da spriječimo da zrak pokvari okus vina u manjoj ili većoj mjeri. Imajte na umu da su sve te metode samo privremeno odgađanje neizbježnog i da ćemo vino u jednom trenutku ipak morati popiti do kraja.
Korištenje vakuumskog čepa, pretakanje u manje boce ili jednostavno spremanje vina u hladnjak omogućit će nam da vino ostane pitko 2-3 dana.
Vakuumska pumpa izvlači zrak iz boce i daje vinu do tjedan dana života. Ispunjavanje boce inertnim plinom izbacuje zrak i omogućava čuvanje čak i preko tjedan dana dok je najskuplje rješenje korištenje inertnog plina i kontrola temperature pri čemu naše vino živi i preko 2 tjedna.
Naravno, ako se već odlučimo za neku bocu malo boljeg vina, nema nikakvog razloga da je ne popijemo za dan-dva najviše…

One thought on “Kako sačuvati otvoreno vino

  1. Jedan od načina da duže sačuvamo načeto vino, je da u bocu uspemo pažljivo i pod najmanjim pritiskom ugljični dioksid iz boce pod pritiskom. Postoje male boce od 1 kg co2 zgodne za takvu upotrebu.

Odgovori