Savršeno skuhana jaja svaki put

Približava nam se Uskrs, a i s njim dolazi problem kuhanja jaja. Naravno, kuhana jaja ne konzumiramo samo za Uskrs. Kod kuhanja jaja imamo više problema: koliko dugo ga kuhati da žumanjak ne bude pretvrd, kako dobiti meki žumanjak, i naravno, ono najkrucijalnije, kako skuhati jaje da ne pukne?

Imamo nekoliko teorija kuhanja jaja koje su prije svega temeljene na tome da izbjegnemo pucanje jaja u fazi kuhanja: od one da jaja stavimo u toplu vodu, do one da ih stavimo u hladnu vodu, pa u kipuću vodu, u hladnu vodu i mekanu podlogu (što god to značilo), “jaje probuši na jednom kraju s iglom” – kod ovih teorija temperatura vode nije bitna.

Pucanja jaja je teško izbjeći jer u jajetu imamo tri elementa od kojih svaki na drugačiji način “doživljava” temperaturu.

Dakle, kako dobiti skoro svaki put savršeno kuhano jaje? Prvo treba odabrati svježa jaja. Jaja ne bi smjela plivati iznad vode jer je to znak da su stara. Po tome kako se jaje „ponaša“ u vodi znamo koliko je staro. Svježa jaja tonu na dno posude, djelomično svježa plutaju u vodi, a stara jaja isplivaju na površinu vode. Naravno svježa jaja se i najteže gule.

Jaja izvadimo iz hladnjaka oko pola sata prije kuhanja da polako poprime sobnu temperaturu. Kuhamo ih u hladnoj vodi (pri tome gledamo da se u posudi ne stiskaju previše) i da je razina vode centimetar do dva iznad jaja. Kuhamo ih na laganoj do srednje jakoj vatri. Kada voda zavri, poklopimo posudu i jaja maknemo s vatre. U vodi će i dalje biti dovoljno temperature da se proces kuhanja nastavi. Ako želimo da nam je žumanjak u sredini još blago tekuć jaja izvadimo iz posude nakon cca 8 minuta, a ako želimo tvrdi žumanjak jaja pustimo u posudi 10 minuta. Nakon par pokušaja ustanovit ćete koliko trebate jaja ostaviti u toploj vodi da budu onakva kakva volite. Za Uskrs kuhajte jaja tako da žumanjak bude tvrd – znači da budu 10 minuta u vodi jer se takva jaja neće pokvariti za razliku od „meko“ kuhanih koja su sklonija „kvarenju“.

S obzirom na to da smo spominjali Uskrs, dolazimo i do teme bojanja jaja. Umjesto umjetnih boja pribjegnite prirodi. Već sada se po tržnicama (govorimo iz zagrebačkog pogleda na tržnice) znaju naći ljuske od luka. Ako želite žuta jaja koristite koru naranče ili limuna ili mljeven kumin i kurkumu; ljubičastu boju pisanica ćete dobiti od soka crvene cikle ili brusnice ili malina, ili ako koristite čaj od šipka; plavičasto ljubičasta od ljuski crvenog luka (pri tome mislimo na crveni luk – tj. onaj koji ima ljubičastu ljusku); zelena jaja dobivamo od špinata, koprive; smeđe i čokoladno smeđu od kave ili ljuske oraha; za crne pisanice upotrijebite crni čaj. Kombinacije su nebrojene samo trebati upotrijebiti maštu i osvrnuti se oko sebe u prirodi.

Odgovori