Grčki restoran Hellas, ne baš neko iskustvo

Restoran Hellas, Zagreb
Restoran Hellas RADNO VRIJEME: pon-čet 13:30 – 02:00 pet-ned 12:00 – 02:00 Opatovina 35, 10000 Zagreb

Tu i tamo kada nam prilike dozvole posjetimo i neki nacionalni restoran kojih sada već ima podosta u Zagrebu. Ovaj put izbor je pao na grčki restoran Hellas na Opatovini. Odlučili smo iskoristiti posljednje relativno tople dane s kraja ljeta i zaputili se u restoran očekujući nešto dobro.

Svi smo naručili manje-više različita jela da isprobamo te delicije ali se ispostavilo da nekih „drukčijih“ jela i nema u nekim velikim količinama. Primjerice, ako naručite piletinu u umaku od šampinjona (Kotopoulo feta), dobit ćete baš to – piletinu u umaku od šampinjona. Pa opet, i nije to neki problem ali očekuje se da taj umak bude začinjen. Barem malo. Nažalost, začina nema previše, čak niti onih osnovnih, papra i soli. Stvar donekle spašava fini krumpir i okus fete koja se nalazi u umaku.

Jako je ukusno predjelo Tiri furno koje sadrži fetu, tvrdi sir i papriku ali je porcija premalena, doslovce za zub. Vrlo čest prilog je krumpir u kori, ukusan i hrustav koji dobro ide uz valjda sva jela koja smo probali. Iznenadilo me koliko ukusna može biti i riža (doduše opet bez dovoljno začina) kao prilog nekim jelima ali sveukupan dojam kod gotovo svih nas koji smo bili u restoranu i nije bio baš neki. Idemo dalje, Souvlaki koji bi trebao biti nešto više od ražnjića nije bio baš ništa više od ražnjića. Tri ražnjića nabodena na ukusan i hrustav krumpir samo su ražnjići. Bez povrća ili nečeg posebnog u čitavoj priči svode se samo na ražnjiće. Piletina omotana špekom sa fetom i rižom (Kotopoulo gemisti) kao prilogom fina je ali nezačinjena. Riža je ukusna, vrlo dobra ali glavno jelo bilo je dosta suho i tu je opet nešto nedostajalo.

Da ne bi bilo da sad samo nešto kritiziram bilo je jela kojima su neki od nas bili zadovoljni. Primjerice, Kleftiko, janjetina sa povrćem u umaku zapečena u papiru za kuhanje i servirana u glinenoj posudi i janjetina na riži za koju se stvarno više ne sjećam kako se zove u originalu.
U stvari, hrana te jednostavno ostavi ravnodušnim i nisam baš siguran da ćemo se još jednom vratiti. Osim toga, s obzirom na to da smo ostavili u restoranu ne baš mali iznos u kunama mogli su nas barem pozdraviti na odlasku. U stvari, bez obzira na iznos gosta treba pozdraviti na odlasku.
Ne mora grčki restoran biti napravljen potpuno u grčkom stilu, u nekom dvorištu punom kamenja koje služi i kao stol i okružen dorskim, jonskim i inim stupovima. Ne mora. Samo da je hrana neuobičajenija od naše. Nema puno dojmova. Možda bolje da smo išli na ćevape.

2 thoughts on “Grčki restoran Hellas, ne baš neko iskustvo

 1. Dakle, da sam to pročitala ranije, ali nisam. Veliko razočaranje u restoranu Hellas. Idemo redom:
  – hrana loša: neukusna, pripremljena od očito lošijih sirovina, bez imalo pažnje
  – ponuda vina loša: slaba ponuda naših vina a nemaju niti jedno grčko vino
  – skupo u odnosu na količinu (a o kvaliteti da se ne govori, onda je preskupo)
  – osoblje: nezainteresirano
  – higijena: jedva prolazi
  Ja sigurno neću više nikada otići. Šteta, jer ideja je izvrsna, grčka kuhinja je izvrsna i zdrava.

Odgovori