kosta leskovacki rostilj

Kosta, Leskovački roštilj

Kosta je napokon dočekao da nešto napišemo i o njemu. Bili smo kod njega u nekoliko navrata unatrag nekoliko godina i kvaliteta hrane se nije promijenila.

Gdje se nalazi Kosta?

Kosta, Kostadin Stefanović u svojoj Tvornici Pljeskavica Kosta (Savska 107) radi ono što u stvari vole svi ljubitelji roštilja – dobar roštilj. Mala zidana pečenjara sa niti desetak stolova u unutrašnjem dijelu i nekoliko stolova vani kada to vrijeme dozvoljava ne podsjeća ni na kakvu tvornicu. Mali broj stolova i popularnost koju Kosta ima kod nas koji volimo papati roštilj znači da je gotovo uvijek potrebno rezervirati stol da se ne bi dogodilo da poljubite vrata (stol, tacnu, livadu, nešto,…).

No dobro, dosta trkeljanja, uđimo i naručimo. Prije nekoliko dana smo ničim izazvani odlučili na brzinu rezervirati (uspjeli dobiti jedan jedini termin iako je bio petak) i krenuli u akciju. Ovaj put smo se odlučili za porciju ćevapa, leskovačke uštipke, zapečeni grah i ljutu papriku. I lepinje. Zaboravili smo uzeti kajmak ili urnebes ali nema veze – ovo je bilo sasvim dovoljno. Inače uzmemo i neku salatu ali nismo htjeli pretjerivati jer bi jedna fina šopska salata bila ipak previše čak i za nas koji možemo puno pojesti.

Hrana

Ćevapi – dobije se deset lijepih velikih ćevapa koji vas veselo gledaju sa tanjura ležeći pored nešto luka, komadića rajčice i mikrokomada salate koji valjda glume neki ukras na tanjuru. Ćevapi s okusom mesa i bez nepotrebnih aditiva (ako ih ima, svaka čast jer ih ne osjetimo) ukusni su i ima ih dovoljno u porciji, pri tom ne mislim da količinu od 10 komada već i na njihovu veličinu jer ne dobijete neke male stisnute beba ćevape ili pločice već prave ćevape oblika kakav bi im i inače trebao biti.

ćevapi - kosta leskovački roštilj

Leskovački uštipci – u porciji je 5 velikih uštipaka nejednaka oblika koji su umjereno ljuti i jako ukusni. Ljuta papričica je taman dozirana da ubije okus mesa i neće spriječiti niti one koji nisu ljubitelji ljutog da uživaju u ovoj poslastici.

leskovački uštipci - kosta leskovački roštilj

Zapečeni grah je ukusan i fin, serviran u glinenoj posudi dok sam ljutu papriku mogao i ne naručiti ali mi je posljednji put bila jako fina pa se nisam mogao suzdržati. Dosta je ljuta u gornjem dijelu gdje ima više koštica dok je donji dio dobar ako ne volite preljuto. Fino me je oznojila ali bilo je ok, sveukupni doživljaj je bio više nego dobar.

zapečeni grah - kosta leskovački roštiljUz roštilj obavezno ide i lepinja  – ne dobijete one masne gumaste kakve se dosta često znaju dobivati po pečenjarama već fine, hrskave…. neće vam ostati ni komad lepinje uz svu ostalu hranu jer je prefina.

Osim dobre hrane Kosta nudi i desetak vrsta piva, bijelo/crno vino te nekoliko rakija raznih okusa. Cijene su umjerene i za taj novac dobijete ono po što ste i došli. Na svojoj Internet stranici Kosta ima i cjenik pa bacite oko. U svakom slučaju nemojte propustiti ovo mjesto jer Kosta zaista zna što je roštilj.

Odgovori