Laneno ulje

sjemenke lana
sjemenke lana

Lan se kao kultura uzgaja preko 5000 godina. Upotreba istoga je široka jer ga koristimo za prehranu, a i za tkanje, za izradu konopa, mreža, vreća, te možemo konstatirati da je lan jedna od najiskorištenijih biljaka.

Laneno ulje dobivamo hladnim prešanjem sjemenki lana. Ulje je izuzetno zdravo i sadrži mnoge djelotvorne masne kiseline, u prvom redu omega-3 kiseline, kojima je toliko bogao da čak može u prehrani nadomjestiti ribu. Minerali u ulju sadržavaju kalij, fosfor, kalcij, magnezij i sumpor. Ulje je i izvor cikličke molekule lignani koja ima antivurisnu i antibakterijski učinak.

Zbog svog intezivnog ukusa laneno ulje koristimo kao dodatak, tj konzumiramo ga tako da ga „umjesimo“ u svježi sir ili jogurt. Ulje nije podložno termalnoj obradi te se koristi isključivo u hladnoj kuhinji.

Zbog svog sastava laneno ulje možemo koristiti kao dodatak kod regulacije tlaka, holesterola i srčanih problema, prije upotrebe konzultirajte se s svojim liječnikom, samo ulje neće pomoći ozdravljenju več pomaže kod simptoma i regulacije stanja!

Kod kupnje je potrebno obratiti pozornost na datum proizvodnje jer ima kratki rok trajanja i podložno je kvarenju.

Odgovori