Ulje od konoplje

Konopljino ulje dobija se hladnim prešanjem sjemenki konoplje što ga svrstava u red djevičanskih ulja, te ima ugodan i nježan ukus orašćića, i znatno privlačniji okus nego ostala ulja slićnih osobina (riblje i laneno).

Ulje od konoplje sadrži omega 3, omega 6 kiseline i GLA – Gamalinolenska kiselina (koja u ulju predstavlja oko 3 % svih višestruko nezasićenih masnih kiselina), te je jedino biljno ulje koja ima idealan omjer nezasićenih masnih kiselina, linolne i linolenske kiseline te gamalinolenske kiseline. Zahvaljujući svom sastavu, ulje konoplje djeluje blagotvorno i ljekovito na zdravlje – kod prevencije raznih oboljenja koja su prvenstveno vezana uz krvožilne probleme, a pomaže i kod regulacije tjelesne težine.

Ulje jestive konoplje neizostavno je u hladnoj kuhinji, ali nije primjereno za bilo koji oblik termalne obrade istog, tako da ga koristimo kao dodatak jelima, u salatama ili u izradi namaza. Kod nas ga se može nabaviti u dućanima zdrave prehrane, i obično je talijanskog porijekla.

Odgovori