Autohtone hrvatske sorte

U ovom tekstu dat ćemo pregled autohtonih hrvatskih sorti sa nazivima i kratkim opisom. Tamo gdje bude moguće, pokušat ćemo nabaviti i pokoju fotografiju. Tekst ćemo s vremenom dopunjavati.

BIJELE SORTE

Kujundžuša bijela, kujunđuša, ruderuša

Sorta jako rasprostranjena u imotskom kraju daje vina nježno žute boje. Lako se kombinira s drugim sortama a daje pitko i nježno vino.

 

Bogdanuša bijela, bogdanjuša, mladinka, vrbanjka, bojdanuša, hvarka

Jedna od autohtonih hrvatskih sorti nalazi se gotovo jedino na Hvaru i daje vino nešto izraženije i ugodne kiselosti ali najčešće kvalitetno. Boja varira od zelenkastožute do zlatnožute dok je alkohol najčešće veći od 13%. Okus podsjeća na šeri a ovo suho vino se zbog svoje kvalitete pilo i na bečkom dvoru te na vjerskim svečanostima. Tako barem kažu. Isprobat ćemo neku od butelja prvom prilikom budući da ova sorta daje jedno od najboljih bijelih vina našeg juga.

 

Cetinka bijela, cetinjka, blatka, blatska, blajka, potomkinja, potomka, poserača

Još jedna sorta zastupljana na Hvaru, Korčuli i Pelješcu. Od nje se dobiva lagano osvježavajuće bijelo vino pogodno za proizvodnju pjenušca. Alkohol je oko 12% a boja zelenkasto žućkasta. Sorta je osjetljiva na gljivične bolesti i nije se uspjela proširiti van područja na kojima je uzgajana od davnina.

Grk bijeli, gark, korčulanac, korčulanski grk, lumbarajski gark

Lumbarda, predivno mjesto na Korčuli kojeg se uvijek sjetim sa sjetom i prisjetim se jednog od najboljih godišnjih odmora na kojima sam bio.  Osim nekog domaćeg srnog kiseliša koji povremeno pokušavaju podvaliti turistima u svakom lokalu možete dobiti uglavnom fini Grk, i to je prva stvar koju će vam preporučiti bilo da ste sjeli na čašicu uz more ili ste se poželjeli počastiti večericom/ručkom uz bocun vina. Fino je i malo gorkasto ali ne previše. Neki kažu da je po tome dobio ime, po  tome što je gorko vino dok neki naziv povezuju sa Grcima. A tko će ga znati…
Uglavnom, vino se uzgaja na Korčuli (Lumbarda) a ima ga i na Pelješcu, Mljetu, Lastovu i nešto malo u dubrovačkom primorju. Svjetlozelenkasto žute je boje dok skladan i zaokružen okus ima lagano gorkast završetak. Alkohol varira između 12 i 14 % a vino jako dobro ide uz bijelo meso i manje više sve što se izlovi iz mora.

Debit bijeli, bilina, bjelina, debić, dobit, pagadebit, puljižanac

Sorta došla iz Italije uzgaja se na području Promine, Ravnih Kotara i oko Šibenika. Pretpostavlja se da potječe iz Turske (prema nazivima Uva Turca i Uva di Smirne) i daje vino srednej kvalitete. Uglavnom zlatnožute boje najpoznatija su vina iz šibenskog i drniškog vinogorja. Alkohol oko 12% i lakoća ovog vina čine ga jako popularnim na područjima gdje se proizvode.

Odgovori