Đumbir – ginger

Đumbir (lat.: Zingiber officinale; Ginger, zumbir, ingwer) je trajnica iz porodice Zingiberaceae [ljiiljana] koja se od davnina upotrebljava u kineskoj medicini, spominje je čak i Konfucije. Sama biljka naraste do 1,5 m visine, a nalikuje na trstiku. Latinsko ime Zingiber officinale potječe mu od riječi stringavera [rožnat], a sam naziv se odnosi na podanak [ne na korijen kako se uvriježeno misli] koji je kvrgav, nepravilan, a boja mu varira od svijetložute do smeđe.

Đumbir se uzgaja u tropskim predjelima Azije, prema tragovima, preko 3.000 godina, a danas su najkvalitetniji uzgajivači istog u Australiji i Jamajki, a potom u Indiji i Kini. Najveći uzgajivač đumbira je Indija.

Đumbir se Europom počinje širiti tijekom 9. stoljeća. Bio je toliko popularan začin da se na stol stavljao uz sol i papar. U Velikoj Britaniji bio je posebno omiljen, te je svaki grad imao svoj Ginger street tj. ulicu začina.

Mi koristimo podanak od đumbira koji je dostupan u nekoliko oblika: cijeli ili sirov koji se najčešće nalazi u trgovinama. Isti ima svijetložutu unutrašnjost te žućkastu kožu, afričke i indijske vrste đumbira su tamnije.  

Miris đumbira je topao i sladak, pomalo nalik na limun, s jednom izraženom pikantnom notom. Na jeziku je ljutkast i aromatičan što je posljedica eteričnih ulja i raznih mirisnih smola u svom sastavu.

Đumbir je jedan od temelja azijske kuhinje; u indijskoj i pakistanskoj kuhinji skoro da i nema jela koje se ne začinjava đumbirom. U Kini i Japanu neizostavan je dio marinada juhama i ribljim jelima. Od đumbira se još radi i pivo ginger ale i ginger beer, a sušen i mljeven đumbir u prahu koristi se za medenjake, kolače, sirupe…

Đumbir ima i ljekovite osobine te je nezaobilazan kao pomoć u liječenju raznih zdravstvenih tegoba: mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Zapisi o upotrebi đumbira u medicini datiraju do četiri tisuće godina prije Krista na području današnje Kine. U 16. stoljeću u Europi koristio se kao sredstvo u borbi protiv kuge, a u indijskom tradicionalnom ayurvedskom liječenju koristi se za poboljšanje probave, zacjeljivanju rana te kod srčanih tegoba.

Odgovori