Bugarska, dobra i jeftina vina

Bugarska vina počela su prelaziti granice i osvajati tržišta zapada 80ih godina prošlog stoljeća premda se vino na tim prostorima proizvodi posljednjih 3 tisuće godina. Zbog neprestanih previranja i teških okolnosti na razmeđu dvaju kultura vrlo često je ta proizvodnja bila prekidana i sve se zadržavalo na običnim, stolnim vinima.

bg_03

Danas su tradicionalne sorte mavrud, gamza, melnik, pavid, rkatsiteli i velški rizling ustupile mjesto cabernet sauvignonu i pravom rizlingu. Jedna od popularnijih sorti trenutno je rubin koji jako puno obećava i na stranim tržištima.

Bugarska ima 5 regija koje su podjednako zastupljene u proizvodnji vina a raznolikost klimatskih i temperturnih utjecaja omogućava vrlo dobra bijela i crna vina.

bg_02

Kod nas se vina iz Bugarske mogu nabaviti po relativno pristojnim cijenama od nekih 30ak kuna za butelju nadalje. Vrlo popularan je Telish kojeg ima i u pakiranjima od 3 litre (to je ono jako praktično pakiranje sa “pipicom”). Izvrstan cabernet sauvignon ili merlot odlično idu uz malo težu hranu a posebno bismo ga preporučili uz roštilj.

One thought on “Bugarska, dobra i jeftina vina

Odgovori