Kratak vodič kroz crne sorte

Crne sorte su, u zadnje desetljeće – dva, postale sve raširenije i sve češće ih se nalazi po stolovima u odnosu na bijela vina. Najzastupljenija od svih crni sorti je cabernet sauvignon.

crne

Cabernet sauvignon

cabernet

Cabernet sauvignon je najrasprostranjenija crna sorta. Svoj put oko svijeta počeo je početkom 60-tih godina prošlog stoljeća i ubrzo je postao sveprisutan u gotovo svim vinorodnim krajevima. No, bez obzira na sveprisutnost, cabernet sauvignon je dosta podložan klimatskim uvjetima i to zbog svog kasnog dozrijevanja. Ne odgovaraju mu hladni predjeli (Njemačka i unutrašnjost europskog kontinenta – iako bi se to sada moglo i osporavati uslijed klimatskih promjena kojima smo svi svjedoci), a dok u pretoplim uvjetima daje reducirane tj. jednostavne okuse. Cabernet sauvignon potječe iz Bordeauxa, a danas je prisutan posvuda od Novog svijeta, Amerike, Europe, Australije… Karakteriziraju ga suha vina, koja mogu mlada biti s izraženim taninima, a često iskazuju utjecaj hrasta. U čuvanju mogu biti do 20 godina, ali kao i kod svih vina, jeftinije primjerke najbolje je odmah konzumirati, dok je kvalitetnije primjerke preporučljivo pustiti da dozrijevaju (od 4 do 8 godina). Temeljni okusi su voćni s izraženom notom ribizla, metvice, dok se kod primjeraka iz Novog svijeta iščitava čokolada. Izvrsno se slaže s hranom, pogotovo s crvenim mesom.

Pinot Noir

pinot_noir

Pinot noir je još jedna delikatna francuska sorta koja dolazi iz Burgundije. Jako je zahtjevna sorta, od samog tla pa do prerade i sazrijevanja. Iako ga odlikuju tamna boja i izraženi tanini, često dobivamo svijetlu boju i nježne tanine. Isto kao i cabernet sauvignon, osjetljiv je na toplinu podneblja. Osnovna mu je aroma voćna, i to malina i šumska-divlja jagoda, dok nas ponekada zna iznenaditi s cvjetnim aromama. Vino često odlikuju ne najdublja tamna boja i zamamni miris. Za konzumaciju su najbolji svježi, mladi primjerci, dok su samo rijetki primjerci podložni čuvanju. Odlično se slaže uz divljač, i većinu mesa, dok je još karakterističan po tome što je jedno od crnih vina koje se dobro slaže s ribom. Najbolji primjerci dolaze iz Burgundije, a iz Novog svijeta treba obratiti pažnju na američke i novozelandske primjerke.

Syrah – shiraz

syrah03

Syrah je sorta koja se u zadnje vrijeme sve više i više etablira. Odlikuje ga duboka tamna boja i izrazite začinske arome. Glavna područja za Syrah su Francuska – dolina Rhone, Australija te svi vinorodni krajevi gdje je toplo. Syrah odlikuje jake voćne arome, prije svega arome bobičastog voća (kupina, crni ribiz,…), crni papar, začini (koji su osobnost toplijih vinorodnih krajeva i starenja u hrastu) kao i čokolade. Vino je intenzivno, puno aroma, i ima odliku da može trajati dugi niz godina. Odlika je i ta da su i jeftiniji primjerci kvalitetni s dosta arome. Syrah možemo piti odmah, ali ga isto možemo i ostaviti da stari. Naravno to ne vrijedi za jeftinije primjerke. Konzumirati bi ga trebalo uz jela od divljači, kobasice, uglavnom uz jaka jele i sireve.