Kratki vodič kroz crne sorte – drugi dio

Barbera

barbera

Barbera je „kontradiktorna“ sorta, naime navodno je druga po količini sadnje, ali ona još uvijek nije dala nijedno jako crno vino. Barberu odlikuju jake kiseline s ne toliko izraženim taninima i to rezultira lagano oporom aromom trešnje i šljive. Prisutna je uglavnom na sjeveru Italije – Pijemont, kod nas u Istri, Primorju, dok je dosta iste zasađeno u Kaliforniji.

Cabernet Franc

cabernet-franc

Cabernet Franc dozrijeva u hladnijim područjima od poznatijeg „brata“ Cabernet Sauvignona. Sam Cabernet Franc ima lakše tanine i okus po bobičastom voću koji mogu biti svježi poput listova ribizla i/ili zelene paprike. U zemljama Novog svijeta koristi se za kupaže, dok se u Francuskoj i Italiji od njega očekuju srednje jaka vina, mekana vina.

Grenache

Donedavno je Grenache imao primat kao sorta koja se najviše sadi, što je bila posljedica „modernosti“ jakih začinjenih vina s izrazitim voćnim aromama u kojima su dominirale arome maline i bijelog papra. Vina su uglavnom s visokim sadržajem alkohola, dok im boja nije izražajna, te su više-manje blijeda. Grenache se koristi u Novom svijetu za proizvodnju masovnih jeftinih svakodnevnih vina, dok u Australiji stare nasade koriste za proizvodnju snažnijih voćnih vina.

Merlot

merlot

Merlot je kao sorta poprilično slična Cabernet Sauvignonu. No, za razliku od Caberneta mekša je i sočnija, i općenito je manje oporna. U hrastu dobro sazrijeva, dok mu arome vuku na crni ribiz i šljive, odlikuju ga ne pretjerano reski okus, niski tanini i kiseline. Merlot ima raspon od jednostavnih vina, do vrhunskih izuzetno bogatih vina.

Tempranillo

tempranillo

Tempranillo je, možemo slobodno reći, glavna sorta s Iberskog poluotoka.  Odlikuje ga lijepa boja, aroma duhana i jagode i začina, te jako dobro stari. Prisutan je i u Argentini. U Portugalu se ga nalazi pod imenom Tinta roriz i Aragonez, dok se ga u Španjolskoj još naziva Tinto fino, Cenibel, Tinto del Pais, Tinta del Toro.

Zinfandel – Primitivo

zinfandel-grapes

Tek je nedavno ustanovljeno da su Zinfandel i Primitivo u biti jedna te ista sorta. Oboje su jako aromatične s visokim udjelima alkohola, s naglašenom voćnom notom. Kod Zinfandela su arome slađe te se doimlju zrelijim, dok Primitivo lagano naginje na zemlju i izraženije su arome šljive i trešnje, za razliku od aroma maline, marmelade od kupine i porta kod Zinfandela.

2 thoughts on “Kratki vodič kroz crne sorte – drugi dio

  1. Jedna nadopuna – DNK analizom utvrđeno je kako su Zinfandel i Primitivo, ustvari, Crljenak Kaštelanski i potiču iz Hrvatske. Također, dokazano je i da je Plavac mali potomak te sorte, nastao spontanim križanjem sa sortom Dobričić. S obzirom da se Plavac mali pokazao kao bolja sorta grožđa, Crljenak je gotovo istrijebljen iz Hrvatske. No, u posljednjih godinu-dvije svjedočimo pokušaju “oživljavanja” ove sorte u našim krajevima.

Odgovori