Libanon, vinski biser Mediterana

Proizvodnja vina na ovom prostoru stara je nekih 5000 godina. Prvu vinovu lozu za masovniju proizvodnju vina donijeli su Feničani dok se najviše vina proizvodilo za vrijeme vladavime Rimljana. U srednjem vijeku libanonska vina poznata su bila zaslugom mletačkih trgovaca a najčuvenija u Europi bila su vina iz Sidona i Tira.

libanonkarta
Karta Libanona

Danas je središte proizvodnje vina u blizini grada Baalbeka u kojem se nalazi i hram boga Bacchusa iz 2. st. n.e. koji označava važnost vina u tom vremenu. Grad se nalazi na vrhu doline Bekaa koja je zasađena sve do visine od 1000 metara. Klima je idealna za uzgoj jer je čitavo područje, osim umjerenih temperatura zbog blizine Mediterana, pod suncem više od 300 dana u godini.

libanon
Predivni vinogradi u dolini Bekaa

Francuska uprava početkom 20. stoljeća imala je dobra utjecaj na uzgoj vinove loze tako da se i danas tu vidi njihov utjecaj. Najjača vinarska kuća je svakako Chateau Musar koja se nalazi sjeverno od Bejruta i jedina je koja je nastavila proizvodnju i za vrijeme rata. Sin osnivača Serge Hochar preporučuje da njihova vina odstoje nekih 15 godina prije otvaranja i konzumiranja.

libanon01
Vinogradi doline Bekaa pokriveni snijegom

Osim nje, tu su još i Chateau Kefraya, Ksara i Clos. St. Thomas koji su također razvili proizvodnju kvalitetnih vina.
Današnja proizvodnja iznosi oko 300.000 hektolitara vina i to na području od skoro 30000 hektara vinograda. Sorte zastupljene u Libanonu su Cabrnet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Syrah, Grenache, Mourvedre, Clairette, Bourboulenc, Chardonnay, Sauvignon BlancSemillon, Ugni Blanc, Alicante. Lokalne sorte su Merweh, Meroue i Obaideh za koji neki kažu da je daleki predak Chardonnaya.

Odgovori