Mađarska

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Mađarskoj datiraju još u 3 stoljeće naše ere kada je rimski car Marko Aurelije Probus uzgajao vinovu lozu duž obala Dunava. Tradicija se nastavila i doživjela kulminaciju za vrijeme Austro Ugarske dok je dolazak SSSRa “pojeo”čitavu proizvodnju – smanjena je, a ono što se proizvodilo odlazilo je u SSSR. To su bila vina uglavnom loše kvalitete i vrlo kisela.

tokay-podrum

Nakon odlaska Sovjeta trebalo je vremena da se Mađarska prilagodi visokim zapadnim standardima proizvodnje a samim tim i poveća kvalitetu vina što se danas dobro vidi i ponudom na policama vinoteka i trgovina općenito. Ipak, poradilo se na novim vinogradima i na procesu proizvodnje vina što danas ima dobre rezultate jer ona vina koja su nam dostupna dobre su kvalitete.

Jedno od najpoznatijih vina kod nas je Bikova krv (Egri Bikaver) koje je uglavnom dobro ali promjenjive kvalitete. Vrlo je važno napomenuti da u Mađarskoj postoji preko 20 vinskih regija i da uspijevaju gotovo sve sorte a sve to zbog nekoliko različitih klimatskih utjecaja.

bikaver

Neizbježni Cabernet Sauvignon prisutan je u Mađarskoj u svim vinarijama dok se kod nas može naići (osim na Bikovu Krv) i na Cabernet Franc i, naravno, Tokajac. Cijene vina nisu previsoke i idu od nekih 30ak kuna na više.

Naravno, vina nisu jedino što nudi Mađarska… tradicionalno dobra hrana poznata nam je već desetljećima a tu su i žestoka alkoholna pića od kojih treba spomenuti Palinku – alkoholno piće napravljeno je samo od voća bez ikakvih dodataka i odlično je kao aperitiv.

Kobasice, kulen, ljuta jela, puretina na jako puno načina, guščja jetra,… sve su to stvari koje mogu biti razlog za posjet Mađarskoj.

Odgovori