Makedonija – zemlja dobrih vina


Zemlja sa obiljem sunca i grožđa nudi izvrsna i jeftina vina koja se na našem tržištu kreću od  15ak kuna na više. Ono što treba naglasiti je da su i ona najjeftinija, posebice crna vina, dobre kvalitete i vrlo su pitka – dobar dio njih nisu niti stolna već kvalitetna vina.
Nije rijetkost da i naši vinari ponekad kupuju makedonsko grožđe jer znaju da će njeogvim korištenjem postići možda i bolje rezultate nego nekim domaćim. Problem je u Makedoniji plasirati na tržište toliko grožđa i vina što sve rezultira niskom cijenom.
Cabernet Sauvignon, Vranac koji treba posebno istaknuti, Merlot i Chardonnay najzastupljenije su sorte u Makedoniji. Posebnu pažnju treba obratiti na neke barikirane Vrance izvanredna okusa i mirisa koji se mogu dobiti već između 30 i 50 kuna po butelji. Moram priznati da uz sva isprobana makedonska crna i bijela vina nisam imao loših iskustava.
U posljednjih 1-2 godine, makedonski vinari su poradili i na dizajnu etiketa pa su u skladu s tim počele rasti i cijene njihovih vina ali ne pretjerano.  S obzirom na to da je Makedonija posljednjih godina i popularno turističko odredište zbog niskih cijena, fine papice i gostoljubivosti po kojoj su Makedonci već otprije poznati i velik broj naših građana organizirano odlazi uživati u tradicionalnim makedonskim delicijama.

Odgovori