Kalorije u čaši vina

Znamo koliko kalorija ima nekakva čokoladica tipa Mars, Twicks, Bounty, Super, koliko kalorija imamo u prženim krumpirićima, u krafnama, u odresku, ali znate li koliko kalorija ima u 1 dcl vina tj. u jednoj čaši vina?

Vino se, kemijski gledano, sastoji od cca 85% vode, 12% alkohola, i onda tu još u sastav ulaze šećeri, kiseline, ugljikohidrati, ketoni, enzimi, vitamini, minerali i drugi sastojci. Današnjim metodama analize utvrđeno je da se u vinu nalazi oko 300 različitih sastojaka. Kalorije u vinu dolaze od šećera i ugljikohidrata, a iste najviše ovise o jačini vina (postotak alkohola) i količine šećera.

Kalorijska vrijednost u vinu ovisi o sorti te tako čaša (cca 1 dcl) bijelog vina ima oko 87 kcal, dok čaša crnog vina ima oko 80 kcal. Slatka i desertna vina imaju više kalorija, oko cca 178 kcal, porto oko 154 kcal, suhi sherry oko 146 kcal, a pjenušci oko 138 kcal.

Sorta

Kalorija u 1 dcl

Chardonnay

80

Merlot

79

Cabernet sauvignon

77

Muškat

85

Sauvignon blanc

81

Syraz

77

Rizling

81

Šećeri su isto bitne stavke u prehrani i nutricionisti preporučuju da konzumiramo što manje šećera. Udio šećera u vinima se kreće od cca 3gr/l za suha vina, dok recimo slatka vina imaju udio šećera od 20 do 150 g/l, a poneka i čak do 300 g/l (usporedite to s 111 g/l šećera u Coca–Coli), kasne berbe imaju do 150 g/l.

I za kraj malo zanimljivih činjenica. Krafna s preljevom (čokolada ili vanilija) ima cca 190 kalorija ili skoro kao dvije čaše vina, hamburger ima oko 390 kcal ili kao tri i pol čaše vina, dok prženi krumpirići iz McDonaldsa imaju oko 500 kcal ili skoro kao četiri čaše vina. I ako vas brine preveliki unos kalorija, onda postite cijeli dan, jer tijelo, ako miruje 24 sata, potroši cca 700 kcal.

Odgovori