Jamie Oliver Sve za 30 minuta

Jamie Oliver – Sve za 30 minuta

Jamie je Oliver trenutno najpoznatiji među kuharima. Status mu je prije svega (da malo banaliziramo) osigurao medijsku zastupljenost i njegov stilski pristup kojim nam se “obraća”. U svim emisijama je prijateljski nastrojen i svoju kuhinju predstavlja kao feštu i gozbu za familiju i prijatelje. Na programima naših TV kuća nedavno se prikazivala njegova emisija s receptima spremnih za 30 minuta. Naravno, vrtjet će se i u reprizama. Uz TV emisiju tu je i tiskana kuharica s receptima.

Sama kuharica “Jamie Oliver – Sve za 30 minuta” slijedi ideju kao i emisija – jasna je, precizna i prijateljski nastrojena, da se tako izrazimo. Nije to uobičajena kuharica, više je vodič koji će nas voditi kroz svaki korak spremanja jela. Iako se ispočetka čini da je siromašna jer predstavlja samo 50 kompletnih obroka, u biti je jako izdašna te nudi za svakog ponešto. Kraj nas mesoždera i sveždera u istoj će svoj kutak pronaći i vegetarijanci, kao i vegani (recepti bez mlijeka, mliječnih prerađevina i jaja).

Jamie Oliver Sve za 30 minuta

Nakon “motivacijskog” uvodnog dijela, koji se odnosi na to da kuhanje nije problem i da nam nedostatak vremena nije izgovor, te uz par savjeta, dolazimo do onoga kako bi svaka kuhinja po Jamieu trebala biti opremljena.

Recepti, njih pedeset, podijeljeni su po grupama, te nas vodi od tjestenine preko pituljica, do nezaobilaznih curryja, piletine, plodova mora i ribe pa do mesa: govedine, svinjetine, janjetine… Između se nalazi i poneki recept s varijacijom na temu, kao što je, recimo, sendvič s mesnim okruglicama i slično. Sami recepti nisu koncipirani na klasičan način, već nas točno vode kojim redom i tempom pripremati cijeli obrok. Velika većina namirnica lako je dobavljiva kod nas, s tim da ipak ima par začina koji će se teško kod nas naći, a to se prije svega odnosi na određene indijske mješavine i neke jamajkanske paste. Zanimljivo je da je, recimo, specificirana vrsta krumpira u pojedinim receptima, kao i vrste čili papričica koje Jamie upotrebljava.

Da podvučemo

Kuharica “Sve za 30 minuta” jako je zanimljiva i šarmantna. Iako se čini da je onih pedeset jela malo, u biti svako se jelo (glavno jelo, prilog, salata, desert) može raščlaniti pa u široj slici dobivamo kudikamo više recepata jer su mogućnosti kombiniranja poprilične. Isto tako mi amateri moramo prihvatiti činjenicu da ćemo teško u 30 minuta složiti klopu, ali opet nećemo potrošiti ni više od sat vremena za stajanje kraj štednjaka. Sami recepti nisu komplicirani, jednostavni su i koncizno i precizno opisani, tako da kod kuhanja nema nekih nedoumica i raspetljavanja u stilu “što je pisac time htio reći”.  Namirnice su dobavljive, osim onih par koje smo prije spomenuli, ali i to se da izreducirati pogotovo kod mješavina začina jer se uvijek mogu kupiti određeni začini te ih možemo sami složiti u mješavinu. Cijena kuharice je 159 kn, izdavač je Algoritam i šteta bi bila nemati je kraj štednjaka.

One thought on “Jamie Oliver – Sve za 30 minuta

Odgovori