Cviček, Alojz Cvelbar, Bajnof 2010

Cviček, Bajnof 2010 - bagatlenih 3€ za univerzalnoosvježenje - www.bajnof.si

Cviček je slovenska posebnost s kojom se posebno ponose. U svrhu zaštite istog uspjeli su ishoditi poseban status istoga u EU birokraciji, jer ista ne smatra vinom nešto s tako malim postotkom alkohola kao što ga ima cviček [od7,5% do 10%]. Nadalje se u sloveniji i mijenjao zakon o vinorodnim pokrajina zbog istoga, te su pokrenuli i konzorcij čiji je cilj kontrola proizvodnje i kontrole cvička na tržištu, ina kraju imaju i zakon o istom gdje je definirano što može, a što ne može biti klasificirano kao cviček. Treba li napomenuti da bi se i mogli malo ugledati na susjede kako se štiti proizvod? Povijest cvička ide u relativno daleku prošlost, ali u zapisima se prvi put spominje oko 1870 godine.

Cviček je u osnovi kupaža crvenih i bijelih sorti, te u svijetu uz znameniti Chianti predstavlja jedini kupažu crvenih i bijelih sorti. U kupažu idu od crnih sorti:frankinja, žametna črnina[kavčina] ; dok od bijelih: kraljevina, graševina, zeleni silvanac i žuti plavec. Sortni sastav je otprilike u sljedećim omjerima: od 40% do 50% žametne črnine (moguće i do do 60%), od 15 do 20% modre frankinje (moguće do 30%), od 10 do 15% kraljevine,  do 10% laškog rizlinga, do 15% ostalih sorti. S obzitom da u istom nema neprovrelog sečera isto je uvijek suho. Nekada su seljaci u cviček miješali sve kaj se je našlo u vinogradu, ali je tijekom vremena sortiment reduciran na navedeni sortiment. Naravno ako će te se ikada zaputiti na neku vinsku cestu u deželi cvička, onda će te moći probati i različitije miješani cviček.

Cviček kao vino može biti na policama maksimalno do godine i pol dana od berbe, a u promet se ne pušta prije 8. Studenog, što je za pohvalno za razliku od našeg tržišta gdje se po policama može naći mlado vino staro i po dvije tri godine.

Nama je na stol došla litrenka kralja cvička za 201o godinu, Alojza Cvelbara iz kleti Bajnof, 9,5% alkohola. Zanimljivo je da je isti pobijedio kao jedan od cca 550 uzoraka koji su poslani na ocjenjivanje. Vino je nježne crvene boje, kaže Ante kao da je izašao iz photoshopa. Boja je prekrasna svijetlo crvenkasta s laganin odsjajem i nježno se valja po čaši. Na nosu odaje dojam kao da smo na kakvom šumskom proplanku, lagani herbalni mirisi s dodatkom šumske jagode i borovnice, i baš odaje dojam svježine.

U ustima je blago, nježno, s blagim kiselinama, neprimjetnim alkoholom. Same arome nisu spektakularne, tu su prisutne, posebno jedna nježna cvjetno voćna nota, ali ne traju predugo. Čisto korektno vino, bez neke mane, bez nćega što iskaće, ali sve je tu na mjestu, bazićno, rudimentalno. Kao dobar auto, u svom osnovnom paketu i koji služi osnovnoj svrsi da te komotno i sigurno prebaci iz točke „A“ do točke „B“.

O samom cvičku bi se dao napisati mali esej, ali u biti za cca 3€ [koliko košta u Sloveniji] dobijete korektno osvježavajuće vino, niskog alkohola. Isti će vam biti izvrstan pratilac uz onaj cjelodnevni lagani koji počne oko 2 popodne i završi negdje debelo iza ponoći, ili kao osvježenje nakon neke fizikalije, ili kao čašica večernjeg osvježenja, uz uskršnju šunkicu, janka s ražnja ili lešo, sve u svemu uz bezmalo skoro svaku situaciju.

Odgovori