Kalazić vrhunska Graševina 2009

Kalazićeva vrhunska graševina zapela mi je za oko i zbog niske cijene od svega nešto manje od 40 Kn u Vrutku pa sam se uz još jedno crno vino drugog domaćeg vinara odlučio riskirati i provjeriti što se krije iza niske cijene ovog vrhunskog vina. Tek nakon dolaska kući vidio sam i deklariranu dosta visoku količinu alkohola od 14,8% čime se inače i diče Kalazićeva vina što možete provjeriti i na njegovoj web stranici.
No krenimo na samo vino. Već na prvi pogled gusto vino, intenzivne žute boje odaje jačinu dok se zanimljiv miris koji lagano vuče na livadu i dunju te nešto malo jabuke u tragovima poigrava i nagovješta nešto zanimljivo. Okus je jak, pun i bez previše kiseline ali i bez gorčine. Kušanjem otkrivamo da je deklarirana količina alkohola uistinu baš ta jer se osjeti da vino već nakon prvog-drugog gutljaja „udara“ tako da ga nikako nemojte konzumirati na prazan želudac osim gutljaj dva kušanja radi.
Vino je puno i jako ali opet vrlo jednostavno budući da taj alkohol ne divlja već kao da ide isključivo u jednom smjeru ali vrlo dobro usklađen sa prije navedenim okusima. Mjehurića ne nedostaje tako da vino lagano gricka za nepce i možemo reći da je gotovo tipičan predstavnik graševine kao sorte ali uz malo više alkohola. Hrana uz ovo vino? Iskreno, ne znam. Poslušajmo našeg vinara i složimo se da bi bilo najbolje konzumirati neku bijelu ribu ili mesnu platu.
Cijena odgovara kvaliteti vina, u odnosu na druge proizvođače vina čak je i puno realnija jer domaća vina još uvijek drže previsoku cijenu u usporedbi s nekim stranim vinima iste ili slične (bolje) kvalitete. Nije sad da se radi o nekom izvrsnom vinu ali baš ta jednostavnost u smislu prepoznatljivosti sorte ovom vinu ide u prilog.  Ovo sigurno nije zadnje njegovo vino koje ćemo probati.

Odgovori