Veralda Refošk, 2009 rose

Veralda Refoško rose – 2009

Jako topao dan pomogao nam je da se odlučimo za osvježavajući rose. Izabrali smo Veraldin Refošk rose iz 2009 godine sa 12% alkohola, dobro ga rashladili i krenuli u akciju.
Već na početku osjetili smo slatkast i ugodan voćni miris koji nakon prvobitne slatkoće lagano „udara“ u glavu tj osjeti ga se na sljepoočnicama. Zanimljivo ali i s obzirom na jačinu refoška ne i neočekivano.
Od okusa treba istaknuti izrazitu slatkoću koja neodoljivo podsjeća na voće i ljepljive slatke gumene bombone. Tu slatkoću zaustavlja mali udar kiseline, ali stvarno lagan i izbalansiran budući da se sasvim lijepo uklapa u čitav doživljaj. Boja je tipična za rose, bez nekih odstupanja, ružičasta kao iz neke enciklopedije vina.
Nakon nekog vremena vino je postalo još bolje ali treba napomenuti da se ne smije dozvoliti da se temperatura previše poveća da se ne bi izgubilo na osvježavajućem učinku.
Konačni dojam? Iskreno, nisam neki ljubitelj rosea te polusuhih/poluslatkih vina – više volim jaka suha vina. Ipak, okus me oduševio jer je ovo vino karakterizira izuzetno dobar spoj po svojoj prirodi teškog refoška i izuzetno osvježavajućeg rosea. Završni lagani „udar“ kiseline na slatkoću nevjerojatno je efektan i ostat će nam u dugom sjećanju. Ono što je sporno u čitavoj priči je tih navedenih 12% alkohola budući da težina refoška daje dojam da se radi o nešto jačem vinu. Ali to nikako nema veze sa dobrim dojmom koji vino ostavlja pa ćemo vjerovati proizvođaču da je taj podatak točan.
Mislim da ćemo povremeno posegnuti za ovim roseom, naročito u toplim ljetnim danima koji slijede. U cjenovnom razredu od 40ak i nešto sitno kuna ovo je stvarno dobra prilika da čovjek nagradi nepce.

Odgovori