Butelje i oblici iste

Ambalaža je najbitniji dio u transportu, logistiki i prodaji nekog artikla. samim tim staklena boca kao takva ključna u „dopremanju“ vina od proizvođača do stola konzumenta. Staklo je po svojoj prirodi inertan i nepropustan materijal, pogodan za transport, ne utječe na „osobnost“ tekućine u njemu (vino, pivo, sok, ocat, ulje….), moguće ga je reciklirati i što je najbitnije nije zagađivač okoliša. Naravno uz sve nabrojano moguće ga je u tehnologiji prozvodnje oblikovati i prilagođavati potrebama samog proizvoda kao i dizajnerskim zahtjevima.

Oblici boca

Oblici vinskih boca
1 šampanjska, 2 Loire, 3 burgundska, 4 alzaška, 5 Beaujolais boca, 6 bordoška, 7 Châteauneuf-du-Pape, 8 Orvieto, 9 Chianti, 10 Verdicchio, 11 Barolo, 12 rajnska. Izvor slike: http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=boca

Klasična vinska boca je volumena 750ml ili kolokvijalno rečeno buteljka. Porijeklom je iz Bordeaux-a (zar ste sumnjali?), cilindričnog oblika kratkog vrata, širih ramena (onaj dio boce koji se od vrata širi prema konačnom volumenu) i tijela, a u dnu ima ispupčenje.

Tu i tamo si postavimo pitanje zašto je zapremina baš 750ml a ne cijela litra. Ima više teorija koje se kreču od toga da je ta zapremina koju su nekada puhaći stakla mogli odjednom ispuhati, druga da je to normalna mjera vina za popiti uz ručak (nekad je vino imalo 9-11% alkohola pa se ga je i moglo više popiti).  Boce dijelimo po oblicima koje su prilagođene vinima.

Bordeaux boca

Kao što samo ime kaže potječe iz slavne i znamenite francuske pokrajine. Nalazimo ju u više boja – bezbojna (transparenta) za bijela vina, dok se zelena i svjetlo smeđa koristi za crvena vina, a rijetko za bijela vina. Kratki vrat omogućava bolju taloga kod kontrolu istakanja iz iste. Pojavljuje se u sljedećim veličinama: 0.375ml,  0.75ml, 1l, 1.5l, pa i u većim zapreminama.

Burgundska boca

Još jedan boca iz još jedne slavne francuske pokrajine. Upotreblajav se za chardonnay i pinot noir.  U transparetne i sivomaslinasto – zelene se obićno pakira bijelo vino, a crno u ztamno zelene i smeđe boce. U francuskoj se upotrebljava za crna i bijela i vina, dok se van francuske, u svijetu, koristi pretežno za bijela vina. Karakteristika je da ima jače dno i da joj je uobičajeni volumen 0.75ml

Rajnska boca

Kao što se da iz imena zaključiti radi se o boci koja vuče porijekolo iz doline Rajne u Njemačkoj, ali i granične pokrajine Alzas u Francuskoj. Karakteristika je da koristi za bijela vina, naravno je nijemci u dolini Rajne imaju najviše bijelih vina. Boja boce je podijeljenja tako da su njemačke boce svjetlo smeđe, a Francuske zelene. Koristi se u tri volumena 0.375ml, 0.75ml i 1l.

 Ostale boce

Uz gore nabrojene boce poznajemo još i sljedeće boce:

  • Šampanjska boca
  • Marsala boca za istoimeno sicilijansko vino. 
  • Porto boca za vina iz Jereza (Španjolska) i Madere (Kanarsko otočje).
  • Tokaj, poznato madžarsko vino ima i svoju bocu od prozirnog stakla obujma 0.5 l.
  • Bocksbeutel trbušasta boca iz južne Njemačke (Franken) se upotrebljava za sva vina koja se tamo proizvode.

 Volumeni boca

Boce jos nazivamo i po volumenu istih:

Ime boce
Zapremina (litre)
Champagne
Bordeaux
Burgundy
Piccolo 0.1875 +    
Chopine 0.25   +  
Demi 0.375 + + +
Tenth 0.378      
Jennie 0.5      
Clavelin 0.620      
Standard 0.750 + + +
Fifth 0.757      
Magnum 1.5 + + +
Marie Jeanne 2.25   +  

Jeroboam
(a.k.a. Double Magnum)

3.0 +   +
4.5   +  
Rehoboam 4.5 +   +
Imperial 6.0   +  
Methuselah 6.0 +   +
Mordechai 9.0 +   +
Salmanazar 9.0 + + +
Balthazar 12.0 + + +
Nebuchadnezzar 15.0 + + +
Melchior 18.0 + + +
Solomon 20.0 +    
Sovereign 25.0 +    
Primat or Goliath 27.0 +    
Melchizedek 30.0 +  

Odgovori