Chardonnay Miličić 2010

Chardonnay Miličić, 2010.

Imamo više asocijacija kada nam netko spomene Chardonnay; od onih viceva s policajcima, do jeftinih makedonskih primjeraka koje možemo konzumirati same ili u nekoj gemištaciji, do klasičnog kontinentalnog vina –  ali zadnje što bi nam palo na pamet je to da ćemo na stolu imati Chardonnay s juga dalmacije, tj. iz  Pelješca.
Bilo mi je malo iznenađenje kada sam kao poklon dobio taj južni Chardonnay. Proizvođač Vina Miličić d.o.o., iz Potomja, berba 2010. i s nemalih (bar za Chardonnay) 13,6% alkohola.

U čaši je zlatno žut, relativno gust s laganim perlanjem. Na nosu i kasnije u ustima je nekako pritajen, zatvoren.  Ne naziru se one klasične, za Chardonnay tako karakteristične arome, već “vuče” na nekakvu sramežljivu vugavu. Sve u svemu čudnjikav Chardonnay – očekuješ onu klasiku od reske jabuke, možda zbog lokacije da bude malo jače, izraženije, opojnije, ali ne dobiva se to, već se osjeća da se radi o nekoj mladoj pritajenoj vugavi koja tek treba sazrijeti pa je još malo sramežljiva u aromi i okusu..

Samo vino je jako, opako jako i jako brzo se osjeti. Definitivno nije samo za pijuckanje, već zahtijeva ozbiljniji riblji zalogaj.

Odgovori