Grabovac, Modro jezero, 2010.

grabovac modro jezero 2010
Grabovac Modro jezero 2010 – jako, jako fino vino za cca. 50 kn

Grabovac je vinar s područja Imotskog čiji su vinogradi smješteni u sjeverozapadnom djelu Imotskog polja, u Prološcu, na nekim od najboljih položaja u Imotskom vinogorju. Sam vinar ističe činjenicu da proizvodnju bazira u skladu s ekološkim kriterijima uzgoja grožđa i reduciranim prinosom grožđa po trsu. U svojoj ponudi još imaju: crna vina Modro jezero barrique i Modro jezero, bijela vina Sivi pinot i Kujundžuša i rose vino Crveno jezero, kao i rakije travaricu te lozu.

No, da se vratimo Modrom jezeru, iz 2010., s 12.5% alkohola, kupaži cabernet sauvignona, merlota, trnjaka (lokalne autohtone sorte) i vranca. Vino je mlado, prokleto mlado za tu kupažu i uvijek je pitanje piti sada ili “zbuksati” negdje pa zaboraviti flašicu na par godina.

U čaši je vince rubin crveno koje se po  rubovima lagano prelijeva u tamno ljubičastu boju. Tamno, gusto, koje se lijeno slijeva niz stijenke čaše. Djeluje ozbiljno, jako, moćno.

Nos je svjež, s lagano dominantnim cabernet sauvignon aromama, ali ipak možda pomalo zatvoreno, suho…

U ustima se odaje jedno čvrsto stameno vino, a ne neki mladac, fino sortno balansiran. Kiseline su blago rečeno taman svježe, dok je u “aftertaste-u ” nježno paprenast. Vino je jednostavno rudimentarno jednostavno, a opet uglađeno bez suvišnih aroma svakojakih aroma voća, pekmezavosti, vanilija… Jednostavno je dobro, prijatno,  svježe da opravdava godište, a opet izbalansirano da vam ga nije žao tako mladog otvoriti i s guštom popiti.

Ako radite roštilj, onaj klasični nepretenciozni s gomilom mesa ili ako slažete neki pladanj s malo konkretnijim sirevima ili pak vrtite janka na ražnju, nećete uopće pogriješiti ako za pratnju odaberete Grabovac Modro jezero 2010., čak naprotiv.

Odgovori