Pošip 2010 Blato 1902

Pošip Blato 2010.

Pošip je autohtona sorta s područja otoka Korčule na kojem se grožđe uzgaja još od vremena starih Grka. Za pošip je značajno da je prvo hrvatsko bijelovino koje je dobilo status “zaštićenog geografskog porijekla” i to još u staroj Jugoslaviji, preciznije 1967. godine. Pošip najbolje uspijeva na lokalitetima Čara i Smokvica, dok sami vinogradi svojim položajem i gustom sadnjom zahtijevaju tradicionalnu ručnu obradu.

Pošip 2010 Blato 1902
Pošip 2010. (Blato 1902) - jako dobro vino za cca. 50 kn

Flašicu smo nabavili na tržnici Dolac, gdje Blato 1902 d.d. ima svoj lokal na kojem, osim vina, prodaju i maslinova ulja, kvasinu, ukiseljene lučice i još poneku dobrotu.

Dakle, da krenemo s našom flašicom. Pošip: vrhunsko vino, 13,4% alkohola, suho. U čaši je tamno žute – zlatne boje sa zelenkastim odsjajem, lagano mjehurićasto, dok se po stijenkama lijeno slijeva.

Nos je kompleksan, slojevit, pun mora, Dalmacije, otoka i podsjeća na ljeto. Otvaraju se mirisi suhe smokve, miris bora, te začinsko herbalni sklop mirisa. Jako ugodan, omamljujuć, a same arome dolaze kao u slojevima jedna iza druge.

U ustima je prvi dojam mineralnost i svježina. Sočno je i moćno, ali opet ugodno s kiselinama koje su možda mrvicu preizražene, ali opet ne iskaču iz cjeline. Aftertaste je solidan, lagano vuče na bademe, friške bademe te se osjeća i stanovita ugodna pikantnost. Lagano je šarf, kako bi bake rekle.

Da podvučemo. Dobro pitko ozbiljno vino. Nije banalno – nije jednostavno, nije ono težačko rudimentarno što bi možda očekivali. Može ga se solo pijuckati uz kakav “misaoni” board game, a od hrane mi se čini da bi išao i više nego saliven uz školjke, bijelo meso i ribu. Cijena mu je cca. 50 kn i za to se dobije jako jako puno od butelje.

Odgovori