Černe Refošk 2010

Černe Refošk 2010.

Černe Refošk 2010
Černe Refošk 2010 – sasvim prosječno svakodnevno crveno vino u rangu cca 4€.

Černe je slovenski vinar iz slovenske Istre čiji se posjed nalazi u okolici Ankarana tj. Padinama Gordia iznad Ankarana. Ponose se s 15  hektara površine pod vinogradima u kojima dominira refošk koji je perjanica kada su u pitanja crvena vina iz područja slovenske Istre. Uz refošk, još u ponudi tj. pod nasadima, njeguju i cabernet sauvignon i za Istru nezaobilaznu malvaziju. U proizvodnji se ponose time da se u najvećoj mogućoj mjeri njeguju smjernice ekološkog uzgoja te da minimalno skreću s istog.

Dakle Černe Refošk 2010., kvalitetno suho, s 12,5% alkohola, boca s navojnim čepom i cijenom od cca. 4 eura u slovenskim dućanima. U čaši je predivne tamne rubin baršunaste crvene boje, na rubovima tamno ljubičast, a po stijenkama se lijeno slijeva.

Na nosu je lagano “alkoholan”, a kroz alkohol se probijaju arome višnje i kože. U ustima se priča nastavlja: kiseline lagano dominiraju, ali su iste osvježavajuće i pitke. Aromatično vuče na jednostavno crveno bobičasto voće. Tanini su prikriveni i sasvim ih se lagano osjeti. Dok je “aftertaste” srednje dug niskog intenziteta.

Černe Refošk 2010. rudimentalan je primjerak sorte koji nas neće oduševiti, ali vas neće ni razočarati. Cijenom je dovoljno pristupačan (naravno, ako idete kroz Sloveniju) da ga možete imati za svakodnevno solidno crveno vino. Po našem mišljenju bi ga najbolje bilo konzumirati uz roštilj, pečenja i malo mesnatiji obrok gdje bi sa svojim svježim kiselinama bio protuteža mesnatom zalogaju.

Odgovori