Bugava vugava, Rokis 2008

Rokis Bugava (vugava) 2008
Iznenađujeće dobro bijelo vino za 50 kuna.

Nedavno smo slučajno naletjeli na sajmu Eko hrane (ili tako nekako) koji se održavao u čudnom terminu od petka do subote na glavnom zagrebačkom trgu. Među par štandova bio je samo jedan s vinima gdje smo uzeli butelju Bugave i gordo za nju izbrojali 50 kuna.

Vugava (ili kako Višani kažu Bugava) je sorta specifična za otok Vis. Najveći nasadi su u području Podšpilja i Komiže. Dok se proizvođač naše butelje (Niko Rokis) bori da se ista proglasi autohtonom viškom sortom. Te se zalaže da se tereni za proizvodnju prostru na područja Podšpilja, Podhumlja, Dračevog polja i Komiže. Uz provođenje standardizacija proizvodnje i zaštite možemo reći da je to hvale vrijedan projekt za prije svega očuvanje, a kasnije i promocije specifičnih otočkih sorti. Bugave Roki’s nosi etikete Hrvatskog EKO proizvoda tj. da je od ekološki proizvedenog grožđa, te etiketu otočkog proizvoda.

Bugavu u čaši odlikuje tamna, skoro zlatno tamna žuta boja. Boja koja sama po sebi daje određenu gustoću i težinu vinu, koja kao da sama govori da je to vino hrana za težake. Alkohol je deklariran na 14,2% što je više od zakonski predviđenog maksimuma od 14% za sortu. Miris je relativno jednostavan, ne kompleksan s notom meda i cvijeta bazge. Sam doživljaj je pozitivan, čak štoviše, kiseline i alkohol se skoro pa idilično nadopunjavaju, dok sam okus na nepcu polagano nestaje u jednom laganom (kako bi muzičari rekli) fade out-u.

Po našem mišljenju, butelja je vrijedna novaca, te ako se ima prilike bilo bi pametno nabaviti koju. Koliko nam je poznato Rokis nije s svojim buteljama prisutan u Zagrebu, te treba skočiti na njihov web i preko njega naručiti buteljicu do dvije.

One thought on “Bugava vugava, Rokis 2008

  1. Ova vina su na tržištu u dućanima BIO @ BiO i nisu uopće skupa. Imaju i plavac koji je odličan i ja ga često kupim, a sada je na tržištu izašao plavac bez sumpora kojeg još nisam probala…

Odgovori