Malvazija San Martino 2009

Otvorili smo drugu bocu malvazije San Martino. Moram priznati da smo bili malo skeptični te da smo imali malu rezervu prema istoj. Sama malvazija San Martino u čaši je blijedo žute boje, skoro pa „bezbojna“. Na nosu je nježna, niskog intenziteta, možda čak i previše diskretne travnatosti s laganim vočnim aromama. Ova malvazija je lagana ali ima pre intenzivne kiseline koji ju na neki način „ubijaju“, jer su pre intenzivne. Dojam je da je ovo jedna rustikalna malvazija, koje su se mogle nalaziti u prodaji prije nekakvih 10-tak godina.

Nas nije dojmila, ali nije vino koje bi trebali jednostavno izbjegavati, dajte joj priliku jer možda vam se svidi ta njena rustikalna kiselost i nježnost aroma negdje u pozadini.

Malvazija San Martino nam je u prošli puta jako loše sjela. Za pretpostaviti je da  se radi o lošoj boci, te smo odlučili uzeti novu bocu te ju još jednom isprobati, što ćemo objaviti slijedećih dana. Donju recenziju treba uzimati s rezervom. Kao prvo svatko do nas ima svoju percepciju okusa i ukusa kao što svatko do nas ima svoju osobnost i narav te onda na osnovu toga imamo neku predodžbu i onoga što nam je dobro a što nije. Jer da nije tako sve bi bilo više-manje univerzalno, jednolično i naravno monotono. Zamislite si svijet gdje svi voze određeni auto bijele boje, s istim motorom, paketom opreme, da svi nosimo dijele tenisice, isprane traperice, neku anarhističku crnu majicu, i imao istu military frizuru… teško da bi uživali u tome zar ne?

Jedna jako razočaravajuća boca. U sferi jeftinih malvazija natrčali smo na ovu, za nekih sitnih 30 kuna. Samu malvaziju odlikuje jako blijeda žuta boja, te alkohol od 12.2%. miris je bio odbijajući, tj. Imao je bar meni efekt deja vu. Podsjetilo me na djetinjstvo  kada sam gledao kako djed pere bačve prije berbe. Miris je bio nepogrešivo isti kao  onaj ustajali miris drveta koji se na brzinu proširi dvorištem kada se bačva otvori, pa se tek ona krene prema bunaru zagrabiti vodu. I tek danas nakon silnih desetljeća shvati se mudrost starijih, zašto nije uvijek dobro uvijek imat sve spremno za rad. Uglavnom boca je brzinski završila u sudoperu.

U biti kada čovjek čita recenzije na net-u ima osjećaj da je dobio lošu bocu, ali opet nekako nemamo baš pretjerane volje isprobavati s novom bocom jer se bojimo da bi rezultat bio isti, deja vu naime. Mogućnost je 50/50% zar ne?

One thought on “Malvazija San Martino 2009

  1. Danas sam otvorio bocu malvazije San Martino 2015 uz bijeli brodet. Ovo je najbolja malvazija istočne Istre u klasi 30 kn koju sam pio u životu (na zapadnom dijelu Istre ih uopće nema za te novce), a probao sam ih mnoge u standardnoj klasi od 70 kn, pa i one do 200 kn po boci. Neiskusno nepce vrlo će teško primjetiti razliku, a dugi okus ostaje još sat vremena u ustima kao da se radi o dvostruko skupljem vinu. Svaka pohvala!

Odgovori