Frajona Žlahtina 2009

Sasvim solidna Žlahtina za 43kn

Žlahtina je autohtona sorta koju vežemo uz otok Krk, tj uz Vrbničko polje. Svoj bum je imala početkom 90-tih kada je bila sveprisutna, te se je ponekada razuman covjek zapitao koliko je veliko to vrbničko polje. Sortu odlikuju veliki grozdovi nejednake veličine. Bobice su jednoliko razvijene, ugodnog okusa pa se može korisiti i kao stolno grožđe.  Boja bi trebala biti od slamnato žuta do zlatnožute s zelenkastim tonovima. Vino je opće ugodno i pitko, ali nije pogodno za čuvanje jer najbolje rezultate daje u prve dvije godine.

U ustima je nježna, osvježavajuća, s kiselinama koje vuku na blagu mineralnost, i s aftertasteom koji traje neko vrijeme te ostavlja u ustima jedan ugodan mineralan dojam. Sve u svemu jedna solidna žlahtina koja bi išla uz recimo tjesteninu s plodovima mora, dagnjama na buzaru.

No imam jedan mali problem. Vino košta cca 43kn u Konzumu, a dobijemo za tu cijenu gumeni ćep. Nije ova Žlahtina loša, samo nekako u toj kategoriji, te kvalitete vina s tom cijenom ipak ne bi očekivali gumeni čep.

Odgovori