Jeruzalem-Ormož, Terase 2009, ručna berba

Još jedno Slovensko vince. Ovog puta je Ante s jednog malog izletiča u Brežice dovukao doma Jeruzalem-Ormož, Terase 2009.  Jeruzalem Ormož se nalazi između Mure i Drave između Ptuja i Gornje Radgone, naslonjeno na Hrvatsku granicu, a dio je tkz. Prlekije. Samu pokrajinu odlikuju dobri uvjeti za vinogradarstvo, očuvana priroda, mnoštvo vinskih cesta, prijazni domaćini.

Jeruzalem-Ormož, Terase 2009, ručna berba
Jako fino osvježavajuće ljetno vino za smiješnu cijenu (cca 4,3€ u Sloveniji)

Terase 2009 sam prije nekog vremena spazio na nekoj akciji u slovenskom Sparu za cca 2,3€, dok ga je Ante platio 4,3€. Samo vino je dobilo ime po načini sadnje vinograda gdje su nasadi zasađeni na terasama. Terase je bijela suha kupaža četiri sorte: sauvignona (40%), chardoannaya (40%), laškog i renskog rizlinga (oba s po 20%) koje su ručno trgane između 14.9 i 10.10, s 12,5% alkohola.

U čaši vino odlikuje lagana zučkasto-zelenkasta boja, dok mu je na prvu miris bio čudan, dosta je vukao na cvjetnu livadu poslije sparnog ljetnog pljuska, no s vremenom provedenim u čaši miris je počeo poprimati značajnu sauvignon travnatu notu s laganim šmekom po agrumima.

U ustima je lagano, osvježavajuće i vrlo je lako detektirati arome svih vrsta u kupaži. Nijedna aroma ne iskače ne prevladava već lagano izmjenjuju i nadovezuju. Sam okus je lagan osvježavajući, teksture koja blago vuće prema pjenušavim vinima, puno svježine i naprosto jako osvježavajuće. Terase mogu odlično funkcionirati kao samostalno vino za lagano pijuckanje, ali s druge strane jednostavno mame da uz sebe imaju kao pratnju jelo od školjkica, rakova ili kakvu tjesteninu s plodovima mora.

Terase su jedno vino za ugodno druženje s kojim se teško može pogriješiti. Kao što sma napomenu prije cijena je niska, recimo kod nas je teško naći neko vino u cjenovnom rangu terasa jer i „malvazija ili žlahtina vulgaris“ koja bi trebala biti u tom nekom rangu vina za osvježenje i neku laganu spizu košta kud i kamo više. Naravno ako idete kroz Sloveniju naša bi preporuka bila da ako možete skrenite prema nekom trgovačkom centru i podarite si par buteljica ovog zbilja izuzetnog vinca.

One thought on “Jeruzalem-Ormož, Terase 2009, ručna berba

 1. slažem se sa svime napisanim….probao sam sva vina od njih i jedino mi “terase” ok
  inaće ova vinska regija proizvodi vina koliko cijela dalmacija zajedno (zanimljiv podatak)
  uglavnom preporuka za vino
  jedino možda mala digresija
  naime i ja sam isto pred neko vrijeme oslovljavao žlahtinu vulgaris
  ali nije u redu
  ima izvrsnih žlahtina (npr,.od opg nade) i vino je sasvim ok i razumne cijene..ta žlahtina je npr.za terase nedostižan san
  ima puno večih vulgarisa po višoj cijeni… a i vrbnik je sav pod žlahtinom (mali traktortiči i vrijedni ljudi)…a i na kraju krajeva žlahtina je idealno ljetno vino pristupačne cijene
  trenutno je terase kod nas umerkatoru 38kn..štoje debelo previše (ne želim ni spominjat koja vina mogu kupiti za taj novac koja su znattno kvalitetnija od terase-a)
  lp

Odgovori