Malvazija, Villa Brici, 2007

Malvaziju vežemo, bar u našim domaćim okvirima, uz Istru. Malvazija Villa Brici nam dolazi iz Slovenije s područja Goriških brda. Goriška brda su zanimljiv lokalitet, naime od mora ih dijeli cca 10-tak kilometara zračne linije, a tako reći naslonjena su na Julijske alpe. Prije mnogo godina, u davnim vremenima u brdima je postajala samo zadružna vinarija, a koliko se autoru čini iz brda su krenuli prvi istupi privatnih vinara s svojim kvalitetnim vinima (Simčič, Sčurek, Kristančič…)  u onim davnim vremenima.

Malvazija, Villa Brici, 2007
Malvazija, Villa Brici, 2007 - fina dekadentna Malvazija za pustih 25 kuna.

Naravno tome je bio uzrok blizina talijanske granice, relativna otvorenost iste preko Nove Gorice, te se je onda prirodno rodila i nova grana interesa za stvaranja novih vrijednosti.

No da se vratimo malvaziji. Ista je 2007 godište što znači da više nije mlada, ima deklariranih 12% alkohola za koje Ante sumnja da su vjerodostojni jer mu se čini da je postotak alkohola veći. Odlikuje je puna žuta, žuto-zlatna boja. Sam miris u čaši je bogat i najlakše bi ga bilo opisati kao da se nalazimo usred voćnjaka prepunog breskvi, pokoje lipe i možda s pokojim stablom agruma. U ustima je pitka, i ozbiljna, s blagim kiselinama. Na žalost ona svježina značajna za malvaziju je tu prisutna, ali nije toliko postojana, kao da se uozbiljila i daje naznaku da je nekada bila tu lepršava i razigrana, a sada je tu prisutna onak decentno i diskretno.

Da podvučemo liniju, za ciglih 25 kuna dobijemo jednu ozbiljnu malvaziju s više prednosti nego mana.  Istoj se istina pomalo poznaju godine, ali ugodnog je mirisa i okusa i svakako joj dobro pristoji neki komadićak janjetine, piceka i onda se šepuri u svoj svojoj raskoši. Sve u svemu jako jako neloša malvazija.

Odgovori