Muškat žuti Petrovečki

Muškat žuti 2009 Petrovečki

Dakle kad čovjek ne piše već misli da bu zapamtil :D. Petrovečki Žuti muškat je kupljen na tržnici Dolac, cijena 25kn i samim tim to baca sasvim novo svjetlo na flašicu kao takvu. Isti sajam, dvije butelje s istim čudnim pristupom oblikovanja etikete s dva sasvim oprečna rezultata. Za razliku od Pinota od Jurkovca, Muškat žuti od Petrovečkog je jedno sasvim drugaćije vino. Berba 2009, poluslatko, s 11.7% alc. Etiketa je pokušaj  nečega da sliči na nešto staro, čep je jeftinjak od gume, cijena je bila (ovo je na žalost opet po sjećanju) cca 45kn. zanimljiva je činjenica da muškat dolazi iz Zabočkog vinogorja.

Muškat žuti Petrovečki
Muškat žuti Petrovečki, 2009, polu slatko

Muškat se kao sorta smatra da je jedna od najstarijih, a svim muškatima je karakteristika da imaju izraženu aromu po grožđu.

Dakle čaša. U prvi mah kad se vidi vino u časi koje je onako tamnije žuto zelenkaste boje pomislimo da je netko greškom u istu natočio maslinovo ulje. Sam boja odaje dojam težine, robusnosti. Na nosu je to pravi punokrvni muškat u svom jako dobrom izdanju. Puna muškatna aroma, kao da se nalazimo usred vinograda.

U ustima se ta priča s bojom i mirisima samo nadovezuje. Punog je, skoro robusno, s svom izraženom slatkoćom, s alkoholom negdje u pozadini, s relativno dugim aftertasteom  i jednim okusom slatkoće koje traje i lagano se neda van iz ustiju. Za razliku od slovenskih poluslatkih i slatkih Žutih muškata kod ovoga nema izražene kiseline, čak štoviše jako je potisnuta i primjećuje se negdje daleko u pozadini onako lagano kao lagani korektiv u ublažavanju slatkoće.

Žuti muškati su predviđeni za pratnju desertima, ovaj primjerak bi recimo ovako iz prve išao jako lijepo uz nekakve torte od skuta sira, lagano slankaste s mozda šumskim voće, ribizlom. Kakvim zapećenim slatkim štruklima. Po samom okusu, da budemo malo šovinisti, ovo je jedno onak ženskasto vino, dovoljno slatkasto da vuće na liker, dovoljno niskog alkohola da nije liker. Bez one gorčine i kiselosti. Jedino ga se treba pripazti jer je ipak s svojih relativno malih 11.7% alc ipak brzo opijajuće i zahtijeva kakav komadić torte da upotpuni jedan divan hedonistički trenutak…

.. sada treba i kraj reviditirati, pa bi napisal da zaslužuje punokrvni pluteni čep i cijenu koja će pratiti kvalitetu istog….

… i umjesto kraja, 45kn je mala cijena za ovo vino i šteta je da nije prisutnije na tržištu s kvalitetnijom etiketom i prije svega s pravim punokrvnim plutenim čepom jer to prokleto zaslužuje…

Odgovori