Bogdanuša Plančić 2009

Bogdanuša, Plančić, 2009.

Bogdanuša je autohtona sorta koja se pretežno ili samo još uzgaja na otoku Hvaru. Specifikum iste jest da se navodno pila na bečkom dvoru, a i da se zbog kvalitete pila samo za blagdane i svetkovine (nekako sam skeptičan prema tome) pa i zato ima ime Bogdanuša.

Bogdanuša Plančić 2009
Bogdanuša Plančić 2009. – ohladite, pijte, uživajte…

Na stolu nam je bila Plančićeva Bogdanuša iz 2009.  s 12,8% alkohola, deklarirana kao suho kvalitetno vino.

Boja je klasična žuto zelena, negdje na pola puta do one teške žuto zlatne boje. I sada bi trebalo prijeći na osobine iste. U principu, nema se “kaj preveć” napisati. Arome i okusi su ono što se može očekivati od korektnog vina. Nježnih, skoro pa blagih kiselina, u ustima malo “vuče” na nekakav fini „mediteranski“ damski liker. Možda malo “vuče” prema Vugavi, ali u jednom onako nježnijem gospodskom izdanju, recimo ako je Vugava vino težaka, onda je Bogdanuša vino gospočića. S tim da tu sada ipak dolazi na vidjelo da su je ipak “šparali” za svetkovine, blagdane i slične prilike da si težaki i ribari spiju finu čašicu vina u rijetkim danima „slobode“ i veselja.

Suma sumarum, za 45 kuna dobit ćete poštenu butelju koja će biti dobra ili sama ili uz kakvu ribicu i kojoj će teško biti naći neku konkretnu zamjerku te da je autohtona.

Kupite, ohladite, pijte, “guštajte” …

Odgovori