Čobanković traminac 2009.

Čobanković traminac 2009Čobanković je Mirko vinar iz Iloka gdje ima svoje vinograde koji se protežu na cca. pet hektara gdje obrađuje cca.  20 000 trsova s kojih godišnje proizvede oko cca. 350 hektolitara vina.U ponudi ima i traminac koji je tradicionalna sorta Srijema. Sam iločki traminac je nadaleko poznat, a zanimljiva je povijesna činjenica da se prije 60-ak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete. Zanimljiva je možda i činjenica da postoji i turistički vlak “Traminac Express” koji nas iz Zagreba vodi na berbu traminca.

No, da se vratimo flašici, Čobanković traminac 2009., vrhunsko, 13,2% alkohola, suho, cca. 35 kuna u Vrutku.

U čaši je to karakterističan traminac, tako karakteristične sortne boje i čistoće. Na nosu je suzdržaniji, možda pomalo i škrt.

U ustima je pomalo čudan, ne odaje narav traminca, kao da su kiseline nadjačale šećere i dobivamo, kako je Ante rekao, kilavi traminac. Kiseline su blage, ali nedostaje slatkoće karakteristične za traminac kao takav.

Teško je biti pametan, vino kao takvo nije loše, “aftertaste” mu je solidan, cjelokupni dojam je ok, ali jednostavno to nije ono što bi netko očekivao od jednog traminca.

Odgovori