Dika – bijeli pinot 2009., Feravino

Feravino je, kolokvijalno rečeno, vinarija Nexe grupe. U svojoj ponudi imaju dvije linije vina. Jedna je Dika, iz čije serije imamo na stolu Bijeli pinot 2009., koja je više svakodnevno jeftino vino za neobavezna druženja, uz ručak, pratnju uz partiju bele, dok je druga Miraz, koja je reprezentativna linija za večere i poklone (kako oni sami kažu).

Bijeli pinot cijenjena je bijela sorta. U kišnim godinama osjetljiva je na trulež i plijesan pa onda u tim godinama vinogradarima zadaje dosta problema. No, kada su sezone dobre, tople i sunčane, onda se u bijelom pinotu nakupi dosta šećera pa su onda i shodno tome vina srednje do jako alkoholna. U Hrvatskoj je bijeli pinot preporučljiv za uzgoj u kontinentalnim vinskim regijama.

Dakle, Dika bijeli pinot, s 13,7% alkohola, suho vrhunsko. U čaši je blijedozelen, žućkast. Na nosu suha livada, jabuka, ugodno i aromatično.

U ustima se nastavlja priča s nosa. Osvježavajuće je, ugodne kiselosti, rekli bi skoro meko i podatno. “Aftertaste” je solidan, voćni, s jednom slatkoćom koja polako prelazi u meku voćnu kiselost.

Za vino iz linije koju sam vinar ocjenjuje kao svakodnevno vino za ručak, ovaj bijeli pinot je i više nego dobar odabir, s tim da nas vuče prema onim slanim desertima tipa “cheesecake” s ribizlom, iako mu sigurno ne bi ništa nedostajalo u pratnji tjestenine, plodova mora, piletine…

P.S. Uobičajene slike nema iz tehničkih razloga. :o(

 

Odgovori