malvazija de mar 2010

Malvazija De Mar 2010.

Malvazija de mar 2010
Malvazija De Mar 2010. – i više nego solidna malvazija za duge tople ljetne noći

Malvazija se sama po sebi, svojim karakteristikama, nameće kao idealno ljetno vino. De Mar malvaziju smo upecali u našem najvećem trgovačkom lancu, Konzumu za neupućene, na nekoj akciji za tričavih 32 kune. U redu, 32 kune nekome možda nije tričavo, ali kad se sagleda cijena neke prosječne domaće butelje, onda je cijena bagatelna. Proizvođač je Istravino d.d. koji kod mene budi jako loše emocije, a iste su uglavnom vezane uz sve one industrijske vinare proizvođače iz bivše nam države. Razlog je prozaičan: jedino su njihova vina bila na policama, a s obzirom da je uvijek bilo premalo novčića u džepu, pili smo one iz flaša s dna poretka i eto predrasude!

De Mar malvazija dolazi kao vizualno lijep paket. U zadnje vrijeme sve više gledamo na taj vizualni dio jer ipak, prije svega, kupujemo očima – jer začuđujuća je politika naših vinara oko etiketa koje valjda smatraju nužnim zlom. Boca dolazi začepljena Stelvin navojnim čepom što smatramo kudikamo boljim rješenjem za tu kategoriju vina od nekog PVC čepa ili plutenog čepa niže kategorije.

Dakle, De Mar malvazija, 2010. godište, 12,5% alkohola, kvalitetno i suho. U čaši je jedne zanimljive tamnožute zelenkaste boje. Na nosu je ovo vino prvenstveno cvjetno, aromatično, onako na prvu čak pomalo i vuče na neki blaži muškat – cvjetno i aromatično.

U ustima se nastavlja priča s nosa, aromatična malvazija, blagih i osvježavajućih kiselina. Onih 12,5% alkohola se ne osjeti, a “aftertaste” je relativno kratkotrajan.

Sve u svemu i više nego korektna malvazija za duge tople ljetne noći uz kakvu tjesteninu, plodove mora ili solo pijuckanje. No, ista ima jedan zanimljiv dodatak. Naime, na zadnjoj etiketi se spominje E broj koji je dodan malvaziji, konkretno E354 (link).

Odgovori