grabovac kujundzusa 2011

Grabovac Kujundžuša 2011.

grabovac kujundzusa 2011
Grabovac Kujundžuša 2011. – i više nego solidno vino prigodno uz bijelu ribu, školjke, piletinu za malih cca 40 kn.

Grabovac Kujundžuša 2011. je vino iz autohtone sorte Kujundžuše, a obitelj Grabovac ponosi se svojim ekološkim uzgojem i proizvodnji iste. Vino obitelji Grabovac smo već davno imali na repertoaru tako da nećemo ponavljati osnovne činjenice o njemu  (LINK).

Dakle, Grabovac Kujundžuša 2011., kvaliteno suho vino, s 13% alkohola, cijene od cca 39 kuna.

Grabovac Kujundžuša u čaši je jedne specifične nježno tamno žute boje sa zelenim odsjajem. Na momente podsjeća na jednu patinastu žutu boju. Niz stijenke se relativno lijeno slijeva. Nos je voćan, aromatičan neodoljivo podsjeća na livadu koja se u proljeće budi u Dalmatinskom zaleđu.

U ustima je Kujundžuša u drugom svijetu, gusta, medenasta, s, na kraju, jednim čudnim smolastim retro okusom i relativno solidnog “afertastea”. Pomalo podsjeća na Vugavu ili Rukatac. Kiseline su skladno ukomponirane i s mineralnošću odaju dojam finog osvježavajućeg laganog ljetnog vina, no nažalost alkohol je prikriven i vrlo brzo nas počinje upozoravati da ovo vino nije šala.

Grabovac Kujundžuša 2011. je specifično vino, na prvu fino, lagano, pitko, medenasto, ali nas alkohol jako brzo prizemljuje i daje nam do znanja da se ne može s Kujundžušom šaliti. Ipak, zbog svojih nježnih kiselina i okusa, po nama bi se najbolje slagala s bijelom ribom, školjkama, rakovima i salatama s piletinom. U klasi od 40 kuna, Grabovac Kujundžuša je jedan jako, jako zanimljiv izbor.

Odgovori