kos jurišić sivi pinot 2011

Kos&Jurišić, sivi pinot 2011.

kos jurišić sivi pinot 2011
Kos&Jurišić sivi pinot 2011., više nego dobar sivi pinot …

Kos&Jurišić Sivi pinot 2011.  smo „upiknuli“ na sajmu vina na glavnom zagrebačkom trgu za neke sitne novce, oko 40 kuna onako po sjećanju. 

O sajmu vina imamo loše mišljenje, ali ipak tamo se da naći pokoje zanimljivo vino iz okolice grada Zagreba. Kos&Jurišić pripadaju Zelinskom vinogorju, a možete ih naći u Sv. Ivanu Zelini, Nespeš 8B, a detaljnije upute potražite na njihovoj mrežnoj stranici:  http://www.vina-kos-jurisic.hr/.

Sam pinot sivi kao sorta dosta je raspostranjena, ali i daje vina s velikom razlikom u okusu i kvaliteti. Glavni okusi trebali bi biti breskva, marelica i začini. Pinot sivi spada s ekstraktom u jedno od najbogatijih bijelih vina, krepokg okusa, visokog stupnja alkohola i ne pretjerano visokom razinom kiseline. Najbolje ga je konzumirati mladog, ali vrhunske berbe će bez problema odležati do 10 godina.

Kos&Jurišić sivi pino deklariran je kao kvalitetno suho vino, berba 2011. godina, s 12.9% alkohola.

Prvo što zapažamo je boja, ista je „masivno“ jaka, upečatljiva, boja koja odaje karakter, neodoljivo podsjeća na boju nekog 12 godina starog whiskeya. Drugo je da je vino gusto i da se lijeno slijeva niz stijenke čaše. Na nosu nije toliko upečatljivo, rekli bi čak i malo samozatajno, ali vuče na dunju i marelicu. Nos je, recimo to tako, čist, ne osjeti se niti alkohol niti ga kiselina siječe.

U ustima je fino, aromatično, strahovito vuče na marelicu i med, a općeniti dojam je ugodan, voćan, s malom slatkoćom. “Aftertaste” je solidan. Jedino malo doživljaj kvari alkohol koji se u jednom trenutku iznenada, ničim izazvan, na jedan grub način pojavljuje i taj tren nestane.

Kos&Jurišić sivi pinot 2011. jako je zanimljivo i pitko mlado vino, izraženog karaktera. Ako imate priliku kupite si butelju, dvije, tri i nećete pogriješiti. Bez problema bi ga smjestili uz neku puricu s mlincima ili teleća punjena prsa.  

Odgovori