Bolfan Breg 2012

Bolfan Breg 2012.

Bolfan Breg 2012
Bolfan Breg 2012. – jako fina fina bijela kupaža

Dakle,  Bolfan Breg 2012, bijelu cuve reislinga sauvignona blanca i pinot grisa, 12,5 % alkohola, cca 50 kuna, kaj reći? Prva bi asocijacija bila: zagorje, Ivica Kičmanović, Breza, zagorske kleti i znameniti kiseliši koji nadopunjavaju te slikopisne asocijacije, te, naravno, nezaobilazna purica “z mlincima” – istina, ista bi se kao salivena “skompala” s ovim vinom. Onak’,  uvoda i konciznosti radi. I da, gadno bismo pogriješili s tim asocijacijama jer je Bolfan Breg, u biti, onak’ jedno lijepo gradsko moderno vino.

U čaši je predivne zlatno zelenkaste boje koja je kristalno prozirna, prozirna kao Sargaško more [za neupućene to je najprozirnije more gdje se u dubinu vidi do cca 67 m]. Nos je aromatičan, proljetni –  kada sklopite okice dočarat će vam se ona jedna jedinstvena djevojka, ona na koju se nikad nećete moći naljutiti, kojoj nikada ništa nećete zamjeriti i koju ćete vječno čekati kao nedosanjani san, kako s lepršavom kosom prolazi cvjetnom livadom. Na etiketi će vam još obećavati bazgu i tropsko voće, ali mi bismo rekli da je to cvjetna proljetna livada s djevojkom – dakako i med.

U ustima se priča nastavlja i Breg postaje razigrana, vesela i prokleto osvježavajuća kapljica vina. No nije za”soliranje”. Iako ima relativno mali postotak alkohola traži pratnju.

Da budemo iskreni: iako više volimo i preferiramo crna vina, Breg nam je fino sjeo. Fin je, lagano klizi, razigran je, pomalo romatičan, no nedostaje mu malo one pompoznosti crnih vina, ali to mu je ionako jedina mana. Cijenom od cca 50 kuna, Bolfan Breg jedna je jako fina butelja, usudili bi se reći – školsko odrađena, no možda koju kunu preskupa da bi bila svakodnevno bijelo vino. Istoj ćete teško naći zamjerku i lako ćete je spariti uz široku lepezu jela: od laganog rižota s kozicama pa do kakvih svinjskih rebaraca s mlincima ili kiselim zeljem.

Odgovori