Sivi pinot, Gosenca, 2011.

Sivi pinot, Gosenca,
Iznenađujeće zanimljiv i dobar sivi pinot iz slovenije

Sivi je pinot g. Gosence nekim čudnim putevima zalutao u naše ruke. Najvjerojatnije je bio namijenjen kao korporativni poklon, nisko cjenovni.

Na „home made“ etiketi prvo iskače vrhunsko vino, zatim 13 % alkohola, loša fotografija grozda i sramežljivi natpis da se radi o sivom pinotu i 2011. godištu.

Butelja je začepljena čepom na navoj. Sve to asociralo je na jedan, najkraće rečeno, “glavoboljček”.

Već nakon otvaranja boce bilo nam je jasno da smo se gadno prevarili u asocijacijama i presumpcijama. A nakon ulijevanja u čašu,  bilo nam je jasno da se tu ipak nešto nazire. “Nos” je aromatičan, sjetan. Neodoljivo podsjeća na livadu u smiraj dana kada se na nju spusti rosa i otpuste se sve cvjetne arome.

U ustima prevladava okus meda kojeg iz pozadine kontrolira blaga osvježavajuća kiselina i ostavlja neki dojam pune slasnosti vina, dojam one neke davne prave emocije, na nešto što smo probali nekada davno i sada nam to dolazi kao “déjà vu” pun sjetnosti.

Nažalost, sumnjamo da ćemo moći naći ovaj pinot negdje u nekom dućanu. No, ako vas put nanese u Belu krajinu (predio Slovenije južno od Sv. Gere) onda probajte naći g. Gosencu, vrijedi pokušati.

Odgovori