Montes cabernet sauvignon, 2006, classic series

Montes cabernet sauvignon 2006
Montes cabernet sauvignon 2006.

U poplavi novosvjetovnih caberneta, na stol mi je zalutao jedan Montes. Montes bi trebao biti klasični Čileanac, s puno sunca, odležan u hrastovini. Iako deklariran kao cabernet sauvignon, u biti je kupaža cca 85-90% caberneta (ovisno o seriji), dok je ostalo merlot. S cijenom od cca 60+ kuna, možemo ga svrstati u srednji dom Čileanaca. Pri dekantiranju su iščekivanja bila velika: prvo, boja samog vina koja je jedna duboka neprozirna crvena i koja na rubovima lagano dodaje onaj mali dio rubin smećkaste boje karakteristične za merlot.

Nos je karakterističan za Čileance – šumsko voće, karamela i menta. Nažalost – to je to jer se u ustima montes pretvara u jednu čudnu, kiselu aromu. Da budemo iskreni, kiseline su osvježavajuće, ali bore se s taninima koji preuzimaju dominaciju nad cjelokupnim dojmom.

Po meni, montes nije nešto. Možda bi i prošao, malo pothlađen, u kakav obilan i mastan roštilj i to prvenstveno zbog kiselina, ali ostaje pitanje tanina koji jednostavno vuku usta skupa i to traje i traje…

Odgovori