Plavac 2004 – Dubrovački podrumi

Plavac 2004 - Dubrovački podrumi
Plavac 2004 - Dubrovački podrumi

Jednom davno sam slušao u jednoj maloj vinariji na trešnjevci (vinarija Rokis, preko puta parka Stara trešnja) teoriju o plavcima. Našla se dva starija poznavatelja, s obzirom da smo onda bili mladi i balavi smatrali smo ih takvim :D, te rastegnula priču koja se više-manje ticala Viškog plavca: uglavnom jedan od zaključaka je bio da se plavca mora popiti unutar 5 godina.

Na stolu se našao plavac iz 2004, kojeg smo dekantirali cca sat vremena. U časi ima jednu lijepu, skoro pa kristalnu, tamno crvenu boju, dok se na nosu osjeti jedan voćni miris koji vuče na trešnje, rogač, šljive. No godine mu se malo osjete, kiseline su možda mrvicu pre intenzivne, ali svejedno djeluju osvježavajuće, dok su tanini karakteristični za plavce. Po mom skromnom mišljenu ovaj plavac bi se dobro slagao uz kakav lagani riblji ili lagani mesni roštilj, dok svojom cijenom (ako se ne varam ulazi u kategoriju do 40 kn), bi ga se moglo bez problema uzeti kao solidno svakodnevno vino.

Sami Dubrovački podrumi imaju svoje vinograde imaju na području Konavala, a uzgajaju još i sljedeće sorte: Cabernet Sauvignon, Merlot, Ragusa bijelo, Ragusa crno, Plavac, Kadarun, Merlotina i Trajectum

Odgovori