Ruža Omiška 2006

U posljednje vrijeme događa se da dobijemo pokoje vino koje baš i ne odgovara onome što se očekuje od tog vina, pa makar u odnosu na cijenu. Jedno od tih vina je i Ruža Omiška koja je kupaža autohtonih omiških sorti ali nažalost uz onaj kiselkasti „kašteletasti“ okus.
Lijepa tamna boja nažalost ne utječe na okus. Ne radi se ovdje o baš lošem vinu ali ipak nikako da se naviknemo na tu nepotrebnu kiselinu – naročito kada se radi o vinima koja nastaju u podnebljima gdje sunca nikada ne nedostaje. U stvari, ovdje se ponavlja tipična priča iz Hrvatske jer u jednom proizvodnom dijelu vinarskog svijeta još uvijek nema razvijene tehnologije izrade boljih vina. Nije baš slučaj kao kod Staničića ali na tom je tragu.
Pitko je, možda nekome tko je navikao na ovakva vina, ali ipak mislim da se za 70ak kuna koliko košta ova butelja moglo i puno puno bolje… Tim više što se isti iznos može dobiti primjerice odlični Pisano ili neki od vrlo dobrih i nadasve pitkih Čileanaca bez imalo kiseline. Možda uz nešto ljuto… Ipak, nešto me tjera da isprobam još pokoje vino ove vinarije koja se hvali tradicijom i kvalitetom. Možda je neko drugo godište bolje? Ne znam, ako bude vremena za to provjerit ćemo.

Odgovori